Η 23η Σεπτεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή ως η “Ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ”
Τα τρία θεσμικά όργανα υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώνεται στο εξής, ως ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ. Η καθιέρωση της ημέρας βιολογικής παραγωγής ακολουθεί την έγκριση από την Επιτροπή του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας τέτοιας ημέρας, για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή.
Ο γενικός στόχος του σχεδίου δράσης, για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, είναι η ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, όπως η μείωση της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών.
Ο τομέας βιολογικής παραγωγής χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία για να αναπτυχθεί, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης.
Προτείνονται 23 δράσεις που διαρθρώνονται γύρω από τρεις άξονες —τόνωση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του τομέα— ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπημένη ανάπτυξη του τομέα.
Για την τόνωση της κατανάλωσης, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, προώθησης της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και ενθάρρυνσης της μεγαλύτερης χρήσης βιολογικών προϊόντων στα δημόσια κυλικεία μέσω δημόσιων συμβάσεων.
Επιπλέον, για την αύξηση της βιολογικής παραγωγής, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) θα παραμείνει βασικό εργαλείο στήριξης της μετάβασης στη βιολογική γεωργία, ενώ θα συμπληρωθεί, μεταξύ άλλων, από εκδηλώσεις ενημέρωσης και δικτύωσης για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και από την πιστοποίηση κυρίως ομάδων γεωργών και όχι τόσο μεμονωμένων γεωργών.
Τέλος, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της βιολογικής γεωργίας, η Επιτροπή θα διαθέσει τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού για έρευνα και καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και των αγροτικών περιοχών, σε θέματα που αφορούν ειδικά στον τομέα της βιολογικής παραγωγής ή που είναι συναφή με αυτόν.