Καινοτόμες πρακτικές για την καλλιέργεια της φράουλας αναπτύσσει η ιταλική εταιρεία Nova Siri Genetics, η οποία εξειδικεύεται σε αυτόν τον κλάδο.
Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης περιλαμβάνει 10 ποικιλίες, η κάθε μία από τις οποίες εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών περιοχών παραγωγής μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Εκτός όμως από την χώρα μας, οι συγκεκριμένες ποικιλίες απευθύνονται σε περιοχές όπως η νότια Γαλλία, η Ισπανία, η νότια Αμερική και η Νότια Αφρική.
«Οι αγορές στις οποίες στοχεύουμε είναι εκείνες, οι οποίες έχουν ζεστό μεσογειακό κλίμα, ιδανικό για καλλιέργειες με χαμηλές απαιτήσεις ψύξης, των οποίων η παραγωγή των φρούτων εκτείνεται κυρίως από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούνιο», αναφέρει η γεωπόνος της εταιρείας Nicola Tufaro και συνεχίζει λέγοντας: «Μεταξύ των κύριων ποικιλιών φράουλας είναι οι καινοτόμες NSG 120 (Rossetta®), NSG 203 (Marimbella®) και NSG 207 (Gioelita®) καθώς και η ιδιαίτερα δημοφιλής ποικιλία με την εμπορική ονομασία Melissa».
Όπως αναφέρει η ίδια, η εταιρεία αναπτύσσει μια σειρά από ποικιλίες φράουλας και μούρων εστιάζοντας την έρευνά της με βασικά κριτήρια την πρωιμότητα, την ποιότητα και την ανθεκτικότητα των φυτών, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς. Πλέον, η αγορά αναζητά φράουλες από τους πρώτους κιόλας μήνες του χειμώνα, οι οποίες πρέπει να παρουσιάζουν καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως γεύση, άρωμα και διάρκεια ζωής. Η γενετική βελτίωση όχι μόνο της φράουλας αλλά γενικότερα της πλειοψηφίας των αγροτικών προϊόντων αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της αγροδιατροφής στο μέλλον καθώς αποτελεί μια από τις βασικότερες μεθόδους για την αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας