Πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρασιά βιώσιμης ανάπτυξης στη Βρετανία

23 Σεπτεμβρίου 2021

Δέκα ετικέτες κρασιών από τέσσερις Βρετανούς παραγωγούς πιστοποιήθηκαν πρόσφατα για πρώτη φορά ως οίνοι βιώσιμης ανάπτυξης από την ένωση WineGB.

Τέσσερις Βρετανοί παραγωγοί πιστοποίησαν για πρώτη φορά την παραγωγή τους ως οίνοι βιώσιμης ανάπτυξης με βάση το πρότυπο SWGB, ανοίγοντας το δρόμο σε περισσότερους παραγωγούς ώστε να πιστοποιήσουν και αυτοί με τον ίδιο τρόπο την εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών στους αμπελώνες και τα οινοποιεία τους.
Η διαδικασία πιστοποίησης συνίσταται σε μια ετήσια αυτοαξιολόγηση γύρω από πρακτικές που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιοποικιλότητας στους αμπελώνες, στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, στη βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού, στη διαχείριση των υδάτων και της ενέργειας, καθώς και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις συσκευασίες.
Βάσει του κανονισμού, τα κρασιά που πιστοποιούνται πρέπει να παράγονται από σταφύλια της ίδιας σοδειάς από την οποία προέκυψαν τα στοιχεία για την πιστοποίηση των αμπελώνων.
Επιπλέον, οι πιστοποιημένοι παραγωγοί υποχρεούνται να επιτυγχάνουν συγκεκριμένο αποτύπωμα άνθρακα στον αμπελώνα και στο οινοποιείο τους κάθε χρόνο.
Μέχρι τώρα συνολικά 23 αμπελώνες και οκτώ οινοποιεία έχουν πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο SWGB. Σημειώνεται ότι για την ώρα η πιστοποίηση SWGB αφορά μόνο σε ήρεμους οίνους, καθώς για τους αφρώδεις οίνους απαιτείται πιο μακρά περίοδος παλαίωσης.