Το πρώτο διδακτορικό πρόγραμμα για το ελαιόλαδο είναι γεγονός!

4 Μαΐου 2021

Το Πανεπιστήμιο του Χάεν δημιούργησε το πρώτο ολοκληρωμένο διδακτορικό πρόγραμμα για το ελαιόλαδο στον κόσμο.

Το διδακτορικό είναι το υψηλότερο ακαδημαϊκό πτυχίο, το οποίο έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς μελετητές και επαγγελματίες γύρω από τον τομέα εξειδίκευσής τους.

Αν και στην κατηγορία του κρασιού υπάρχει εδώ και χρόνια η οινολογία, το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για τον κλάδο, για το ελαιόλαδο και τα προϊόντα του δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο πουθενά στον κόσμο, μέχρι πρότινος.

Το πανεπιστήμιο του Χάεν (Jaen University) δημιούργησε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών για το ελαιόλαδο που θα προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση γύρω από την ελαιουργία, τα προϊόντα της και φυσικά την έρευνα. Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο διδακτορικό πρόγραμμα για το ελαιόλαδο προσφέρεται από το πανεπιστήμιο του Χάεν. To Χάεν είναι μια όμορφη επαρχιακή πόλη, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, η οποία συγκεντρώνει τους περισσότερους ελαιώνες του κόσμου και αποτελεί την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Ελαιόλαδου.

Ο Sebastián Sánchez Villasclaras, Καθηγητής Χημικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο του Χάεν, και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τους Ελαιώνες και Ελαιόλαδο μίλησε στην Wolf Post για το νέο διδακτορικό πρόγραμμα, τις δυνατότητες του και την θεμελιώδη σημασία της εκπαίδευσης στο να δημιουργεί επαγγελματίες σε ένα κλάδο δυνητικά γεμάτο ευκαιρίες, όπως ο κλάδος της ελαιουργίας. Μάλιστα ο καθηγητής κος Villasclaras τόνισε και την σημασία συμμετοχής φοιτητών από όλο τον κόσμο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην συνέντευξή του “το πανεπιστήμιο του Χάεν χάρη στην βαθιά παράδοση που έχει ως περιοχή με το ελαιόλαδο είναι σε θέση να προσφέρει σεμινάρια και τίτλους σπουδών γύρω από το ελαιόλαδο στους πιο νευραλγικούς τομείς παγκοσμίως όπως:

  • master στο Ελαιώνες και Ελαιόλαδα (Οlivar y Οils de Οiva)
  • Ειδικός δοκιμαστής παρθένου ελαιόλαδου (Expert in Olive Oil Tasting)

Σπουδαστές τόσο απο την Ισπανία όσο και από άλλες περιοχές (Γερμανία, Βραζιλία, Πορτογαλία, Τυνησία) που έχουν παρακολουθήσει τα συγκεκριμένα προγράμματα ζήτησαν να είχαν την δυνατότητα να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο στον τομέα αυτό. Έτσι πριν μια δεκαετία περίπου γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους σπουδαστές να μελετήσουν σε βάθος και να αναλύσουν τον κλάδο του ελαιoλάδου, λαμβάνοντας και το αντίστοιχο τίτλο εξειδίκευσης.

Σήμερα, το πανεπιστήμιο του Χάεν έχει την δυνατότητα να προσφέρει τον διδακτορικό αυτό τίτλο σπουδών στον τομέα του Ελαιόλαδου, καθώς το κέντρο ερευνών του πανεπιστημίου τους επόμενους μήνες γίνεται και επίσημα Ερευνητικό Πανεπιστημιακό κέντρο για τους Ελαιώνες και το Ελαιόλαδο.
Το νέο διδακτορικό πρόγραμμα είναι δομημένο γύρω από την έρευνα στο τομέα του ελαιολάδου, τις διαφορετικές κατηγορίες του και τους νέους τομείς ανάπτυξης του συνδυάζοντας την παραγωγή με το marketing.