Αστυπάλαια: η πεταλούδα του Αιγαίου

3 Φεβρουαρίου 2019

Το χαρακτηριστικό σχήμα της πεταλούδας σε κάνει αμέσως να την ξεχωρίζεις στο χάρτη και η εκθαμβωτική ομορφιά της σε κάνει να την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Ο λόγος για την Αστυπάλαια ένα από τα πιο όμορφα Δωδεκάνησα.

Αν όχι το πιο όμορφο, σίγουρα συγκαταλέγεται στο top 10 των πιο όμορφων νησιών μας. Θα πίστευε κανείς πως ανήκει στις Κυκλάδες καθώς έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Κυκλαδίτικου νησιού, κι όμως, αποτελεί το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων.
Η Αστυπάλαια έχει ίσως την πιο γραφική Χώρα στο Αιγαίο. Είναι χτισμένη γύρω και πάνω στις κορυφές λόφων που χαρίζουν μια μοναδική θέα στον επισκέπτη, ειδικά όταν ατενίζεις το νησί από το κάστρο. Επιπλέον, οι μύλοι που υπάρχουν στην είσοδο της Χώρας, τα στενά σοκάκια και τα γαλανόλευκα σπίτια της, που συναντάς καθώς προχωράς για να ανέβεις στο κάστρο είναι σαν να βλέπεις μια πόλη βγαλμένη από cardpostal.

Με τους 1200 μόνιμους κατοίκους της, που την φροντίζουν και αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομορφιά του νησιού τους, η Αστυπάλαια έχει αγαπηθεί και αποσπάσει διθυράμβους από την Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες, την Ιταλία, την Γερμανία και σχεδόν ολόκληρη την ΕΕ. Με διακρίσεις από διεθνείς τουριστικούς οδηγούς ως ένας από τους κορυφαίους νησιωτικούς προορισμούς, ως προορισμός εναλλακτικού τουρισμού αλλά και γαστρονομικός παράδεισος, η Αστυπάλαια σίγουρα είναι το νησί που πρέπει να επισκεφθείς.

Αστυπάλαια
Η πεταλούδα του Αιγαίου σε μαγεύει με την ομορφιά και την γαστρονομία της

Οι αγροτουριστικές μονάδες, ο “ζωντανός” βυθός της, τα σπήλαια (του Νέγρου, του Δράκου και της Παναγιάς της Πουλαριανής), τα φαράγγια της και τα κρυστάλλινα νερά της, η Αστυπάλαια αποζημιώνει κάθε επισκέπτη της, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές εξερεύνησης αλλά και χαλάρωσης. Δικαίως, λοιπόν, χρίστηκε πρέσβειρα της Ελλάδας στους εορτασμούς της Ημέρας της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Και οι διακρίσεις για το νησί δεν σταματούν εδώ. Η Αστυπάλαια συμμετείχε στην γαστρονομική εκδήλωση του James Beard Foundation, μία από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην Νέα Υόρκη εντυπωσιάζοντας με τις γαστρονομικές δημιουργίες της. Όπου κι αν επιλέξεις να δοκιμάσεις την γαστρονομία της Αστυπάλαιας, από το πιο μοναχικό μέχρι το πιο κοσμοπολίτικο ταβερνάκι του νησιού η κουζίνα του θα σε αποζημιώσει. Εκμεταλλευόμενοι τα τοπικά προϊόντα, στην Αστυπάλαια θα πρέπει να δοκιμάσεις το πιλάφι σε μελάνι σουπιάς και το καλαμάρι γεμιστό με χλωρή– το τοπικό τυρί του νησιού που μοιάζει με ανθότυρο. Καπνιστά μύδια με μους ταραμά, σούπα με σκορπίνα, αστακομακαρονάδα, σουπιές ψημένες στο μελάνι τους, αστυπαλίτικα πουγκιά και κιτρινοκούλουρα ζυμωμένα με αστυπαλιώτικο σαφράν είναι μερικές μόνο από τις ιδιαίτερες γεύσεις του νησιού.