Τρίκαλα: το «Μικρό Παρίσι»!

9 Δεκεμβρίου 2018

Μια μικρή βόλτα στα Τρίκαλα συνδυάζει διασκέδαση, γνώση, αλλά και γαστριμαργικές απολαύσεις.

Τα Τρίκαλα είναι η πόλη που για να την γνωρίσεις δεν θα πάρεις αυτοκίνητο. Πατρίδα του γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού, κερδίζει τον επισκέπτη με το που αντικρίσει την όμορφη και καθαρή πόλη. Καταπράσινη, εύκολη για περπάτημα, με πολλά αξιοθέατα και προτάσεις διασκέδασης, όποιος την επισκεφθεί θέλει σίγουρα να επιστρέψει. Για να δεις πανοραμικά την θέα των Τρικάλων πρέπει να ανεβείς ως το Φρούριο και το Ρολόι. Φτάνοντας στο λόφο θα «υποκλιθείς» στη γοητεία του επιβλητικού μεσαιωνικού κτίσματος και θα εντυπωσιαστείς από το επιβλητικό Ρολόι, που παρ’όλες τις διαδοχικές καταστροφές που έχει υποστεί, στέκει επιβλητικό στην ανατολική πλευρά, αποζημιώνοντας τον επισκέπτη με τα μοναδικά πορτοκαλί ηλιοβασιλέματα του.

Το ποτάμι των Τρικάλων
Ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει την πόλη

Κατεβαίνοντας στο κέντρο της πόλης θα περπατήσεις δίπλα στον Ληθαίο, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων, με την περίφημη γέφυρα- αντίγραφο της μεγαλύτερης γέφυρα που βρίσκεται στον Σηκουάνα, χτισμένη από Γάλλους αρχιτέκτονες το 1886, ενισχύοντας την ονομασία που αρκετοί δίνουν στην πόλη: «Μικρό Παρίσι». Εδώ θα κάνεις βόλτα έχοντας θέα τις καταπράσινες όχθες του Ληθαίου ποταμού και το άγαλμα του Ασκληπιού στην απέναντι γέφυρα. Προχωρώντας θα φτάσεις στην οδό Απόλλωνος, τον γνωστό πεζόδρομο για τις ομπρέλες του, όπου μια στάση για καφέ σε μία από τις πάμπολλες καφετέριες επιβάλλεται.
Και η βόλτα συνεχίζεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, τόπος γεμάτος μνήμες, τόσο για την θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών, στους οποίους είναι αφιερωμένο το άγαλμα που δεσπόζει στην πλατεία, αλλά και ο τόπος που κρεμάστηκε το κεφάλι του Βαλουχιώτη το 1945.
Ακολουθεί επίσκεψη στο Κουρσούμ Τζαμί, ή αλλιώς το μολυβένιο τζαμί, το οποίο είναι χτισμένο στην άκρη της πόλης και είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά που υπήρχαν κάποτε στα Τρίκαλα,προστατευόμενο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τέλος μια βόλτα στην παλιά πόλη των Τρικάλων, στις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα θα σας συνεπάρει με την αρχιτεκτονική της, αλλά και τις γαστρονομικές δημιουργίες που θα δοκιμάσετε στα εστιατόρια που κυριαρχούν εκεί.

Κουρσούμ Τζαμί
Το Κουρσούμ Τζαμί προστατευόμενο από την Unesco

Μοναδικές γεύσεις, από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα φτιαγμένα από ανθρώπους με μεράκι, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά, θα σας παρασύρουν σε ένα γευστικό ταξίδι, στην ιστορία και τη γαστρονομική κληρονομιά των Τρικάλων. Το γνωστό σε όλους τρικαλινό λουκάνικο, με τη μοναδική συνταγή του… οι παραδοσιακές πίτες, τα κυνήγια, τα ντόπια κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, τα διάφορα βότανα και μπαχαρικά του ορεινού όγκου και πολλές άλλες Τρικαλινές συνταγές σας προσκαλούν να γνωρίσετε τη γαστρονομική κληρονομιά του τόπου.
Στα Τρίκαλα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα εξαιρετικά κρέατα και κυνήγι της περιοχής όπως ζαρκάδι και αγριογούρουνο, τα παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, όπως η γίδα βραστή με τραχανά και η πρασοτηγανιά, καθώς και τα ξακουστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες βότανα της περιοχής.

Στην πόλη των Τρικάλων θα βρείτε:

  • Το ξακουστό Τρικαλινό Λουκάνικο με πράσο καθώς και ντόπια κρέατα και κυνήγι
  • Το γαλοτύρι και διάφορα είδη τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Αναψυκτικά και χυμούς από την τοπική εταιρεία Κλιάφα
  • Τρικαλινό Χαλβά
  • Φρούτα εποχής όπως καρπούζια, πεπόνια, μήλα
  • Τσίπουρο και κρασί
  • Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού
  • Μέλι θυμαρίσιο
  • Χυλοπίτες και χειροποίητα ζυμαρικά
  • Αρωματικά φυτά
  • Βιολογικά προϊόντα