Σκόπελος: Ένα χολιγουντιανό νησί στο κέντρο της Ελλάδος

21 Αυγούστου 2018

Παρθένο πευκοδάσος, σμαραγδένια νερά και μοναδική αρχιτεκτονική έκαναν την Σκόπελο γνωστή παγκοσμίως μέσα από την ταινία «Mamma Mia».

Σαγηνευτικά καταπράσινα τοπία, σμαραγδένια νερά και πηλιορείτικη αρχιτεκτονική συνθέτουν την εικόνα της Σκοπέλου, ενός από τα πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας. Η ομορφιά της δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο καθώς το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από παρθένο πευκοδάσος που όποιος το αντικρίσει μαγεύετε. Αυτά είδαν και οι παραγωγοί του Ηollywood κι επέλεξαν να γυρίσουν εκεί την ταινία «Mamma Mia», καθιστώντας έτσι το νησί έναν καταξιωμένο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως! Όμως, εκτός από την ταινία, η Σκόπελο είναι γνωστή και για την παραδοσιακή τυρόπιτα της. Αυτό το τοπικό έδεσμα φτιάχνεται από τραγανό φύλλο και έχει ως κύριο συστατικό του το ντόπιο κατσικίσιο τυρί και η φήμη της έχει κάνει το γύρο όλης της Ελλάδας κι όχι μόνο!

Η Σκόπελος ανήκει στο σύμπλεγμα των Βόρειων Σποράδων και έχει τρία βασικά λιμάνια, της Σκοπέλου, του Αγνώντα και της Γλώσσας. Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη βόρεια ακτή μέσα σε κλειστό κόλπο που απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από το Κάστρο. Γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, διάσπαρτες εκκλησίες και όμορφες νησιώτικες κατοικίες περιβάλλουν το Κάστρο. Η θέα από την κορυφή του Κάστρου προς τον οικισμό, το Λιμάνι και το εκκλησάκι της Παναγιάς του Πύργου είναι απλά σαγηνευτική.

Με πολλά χωριά και οικισμούς χτισμένους γύρω από την Χώρα αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και να τα επισκεφτείτε. Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, η Γλώσσα, βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Χώρας. Στενά σοκάκια, σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολύχρωμες γωνιές συνθέτουν τη φυσιογνωμία της, ενώ η γύρω περιοχή παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επίσης το Παλιό και το Νέο Κλίμα ή Έλιος, 18 χλμ. από τη χώρα της Σκοπέλου κάτω από το δάσος του Βαθιά είναι άρτια οργανωμένα και διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες που ικανοποιούν τις προσδοκίες των επισκεπτών της. Πολύ κοντά στο Έλιος βρίσκεται η υπέροχη παραλία Χόβολος.

skopelos_gyrisma
Παρθένο πευκοδάσος, σμαραγδένια νερά και μοναδική αρχιτεκτονική πρωταγωνιστούν στη Σκόπελο

Δράκοι, πειρατές και… Mamma Mia
Όποιος επισκεφθεί την Σκόπελο, αξίζει να μάθει την ιστορία των τοπίων της. Ένα μοναδικό παραμύθι με δράκους και πειρατές σας περιμένει να το ανακαλύψετε μέσα από τα βράχια και τις παραλίες της. Για να ξεδιπλώσετε την ιστορία της Σκοπέλου επισκεφθείτε:
Το Δρακοντόσχισμα: Σύμφωνα με το θρύλο, υπήρχε ένας δράκος στο νησί που σκότωνε τους κατοίκους με αποτέλεσμα αυτό να ερημώσει. Τότε, ο Άγιος Ρηγίνος, πολιούχος και προστάτης της Σκοπέλου, τον καταδίωξε και ο δράκος για να σωθεί έπεσε και σκοτώθηκε στον γκρεμό. Η περιοχή όπου άνοιξε η γη και υποχώρησε το έδαφος ονομάστηκε Δρακοντόσχισμα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα απόκρημνο φαράγγι που βρέχεται από τη θάλασσα. Τα απότομα βράχια, τα «κρεμασμένα» στις πλαγιές πεύκα και τα τιρκουάζ νερά δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.
Τους πειρατικούς τάφους στα Σεντούκια: Πρόκειται για αρχαίους λαξευτούς τάφους από την εποχή του Μπαρμπαρόσα
Την Επισκοπή, ενετικό κτίσμα που έμεινε ημιτελές λόγω των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1538.
Τον Αϊ Γιάννη στο Καστρί, το γνωστό εκκλησάκι από την ταινία «Mamma Mia» που βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου. Τα σκαλοπάτια του για να φτάσετε εκεί είναι λαξευμένα στις πλαγιές του βράχου και φυσικά η θέα κατά την ανάβαση και στην κορυφή του είναι φανταστική.

Skopelos_beach
Η Σκόπελος έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από την ταινία «Mamma Mia»

Τιρκουάζ νερά μέσα στα πεύκα
Η Σκόπελος φημίζεται για τις παραλίες της με τα τιρκουάζ νερά και το πράσινο των πεύκων να τις περικυκλώνει. Οι επιλογές πολλές κι όλες τους τους περιτριγυρισμένες απο πευκοδάσος. Από τις καλύτερες παραλίες στο νησί θεωρείται η Μηλιά, 25 χλμ. βορειοδυτικά της Χώρας, με ψιλό, λευκό βότσαλο και τα χαρακτηριστικά βράχια που αναδύονται μέσα από τη θάλασσα. Η πιο δημοφιλής είναι η παραλία του Πανόρμου, 15 χλμ. δυτικά της Χώρας στρωμένη με βότσαλο, ενώ μόλις 4χλμ από το κέντρο της Χώρας υπάρχει η ακτή του Στάφυλου με το πευκοδάσος που την περιβάλλει να συμπληρώνει μοναδικά το τοπίο.