3+1 συμβουλές για τέλειο μπάρμπεκιου

9 Αυγούστου 2018

Αν θέλετε να κατακτήσετε τον τίτλο του “βασιλιά του μπάρμπεκιου” ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα κάνετε το καλύτερο ψήσιμο όλων.

Ο καιρός ευνοεί για συναντήσεις με φίλους και φυσικά μπάρμπεκιου.  Η καλή διάθεση και η παρέα, όμως, δεν αρκούν για να βγουν τα ψητά σας ζουμερά και λαχταριστά. Αν θέλετε να αποκτήσετε τον τίτλου του “βασιλιά του ψησίματος” και όλοι να μιλούν για σας και τα ψητά σας η λύση είναι απλή. Διαβάστε προσεκτικά τα μικρά μυστικά που συγκεντρώσαμε και η επιτυχία είναι δεδομένη.

1. Η σωστή προετοιμασία κάνει την διαφορά 

Για ένα λαχταριστό και ζουμερό κοτόπουλο, για ένα ψάρι που θα διατηρεί την υγρασία του και ένα κρέας ομοιόμορφα ψημένο το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι… η σωστή μαρινάδα. Δίνει άρωμα στα ψητά σας, ενώ ταυτόχρονο βοηθά στο ψήσιμο, καθώς κάνει το κρέας ζουμερό και νόστιμο, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον σάλτσες ή καρυκεύματα, που προσθέτουν λιπαρά και θερμίδες.

Μαρινάδες

  • Για κοτόπουλο, χοιρινό και αρνί   

Μαρινάδα με πορτοκάλι και μέλι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Αλάτι και πιπέρι

Ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά και στη συνέχεια απλώστε το μείγμα με πινέλο πάνω από το κρέας σας. Αφήστε το για 5 ώρες στο ψυγείο. Προαιρετικά μπορείτε να αλείφετε το κρέας με τη μαρινάδα και κατά την διάρκεια του ψησίματος.

  • Για ψητά λαχανικά    

Μαρινάδα με βότανα

½  κούπα ελαιόλαδο
½  κούπα χυμό λεμονιού3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού¼ κ.γ. Ρίγανη
¼ κ.γ σκόρδο αλάτι και πιπέρι

Σε ένα σέικερ χτυπάμε όλα τα υλικά.  Στρώνουμε τα λαχανικά σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με το μείγμα. Τα σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα μέχρι να τραβήξουν όλα τα αρώματα

  •  Για ψάρι

Μαρινάδα με κρασί και λεμόνι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Χυμός από 1 λεμόνι

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

δενδρολίβανο και θυμάρι

 Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά. Βάλτε το ψάρι σε ένα ταψάκι και περιχύστε το με το μείγμα. Αφήστε το να μαριναριστεί για ένα βράδυ στο ψυγείο.

 

  1. Ψήστε την σωστή στιγμή

Το καλό ψήσιμο χρειάζεται υπομονή και συγκέντρωση. Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο βεβαιωθείτε  για την θερμοκρασία της φωτιάς. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τη θερμότητα είναι με το χέρι σας. Κρατήστε το χέρι σας περίπου 12 εκατοστά πάνω από τη σχάρα. Αν αντέχετε την ζέστη στο χέρι σας για 4 δευτερόλεπτα αυτό σημαίνει πως η φωτιά είναι έτοιμη για τα ψητά σας.

 

  1. Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα εργαλεία

Για να αποφύγετε τα απρόοπτα, όπως να σας πέσει ένα λουκάνικο κάτω από την σχάρα, έχετε πάντα μαζί σας ένα ειδικό γάντι για το μπάρμπεκιου και ένα αξιόπιστο ζευγάρι λαβίδες. Μην  χρησιμοποιείτε πιρούνι για να πιάσετε και να γυρίσετε τα κρέατα.  Το πιρούνι τρυπάει το κρέας με αποτέλεσμα να χάνει τα υγρά του και να στεγνώνει.

  1. Το πάχος κάνει την διαφορά

Στην ίδια σχάρα μπορεί να ψήσετε ταυτόχρονα μπιφτέκι, μπριζόλα, λουκάνικο και λαχανικά. Για να μην “τρελαθείτε” από τους διαφορετικούς χρόνους ψησίματος και γυρίζετε συνέχεια το κρέας ή τα λαχανικά για να μην σας καούν, φροντίστε να έχετε πάνω στην σχάρα ψητά ίδιου πάχους. Ξεκινάτε να ψήνετε πρώτα όσα έχουν περισσότερο πάχος και στην συνέχεια όσα είναι πιο λεπτοκομμένα. Να θυμάστε όσο πιο χοντροκομμένο ένα κρέας τόσο μεγαλύτερη απόσταση πρέπει να έχει από την φωτιά, για να ψηθεί ομοιόμορφα μέσα – εξώ. Τα λαχανικά αφήστε τα για το τέλος. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά σε σιγανή φωτιά κι είναι έτοιμα.