Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως η παχυσαρκία σε συνδυασμό με το φυσιολογικό γήρας επιταχύνουν την εκδήλωση της νόσου Alzheimer.
Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer, ενώ ο διαβήτης, η υπέρταση, η απουσία σωματικής άσκησης μπορεί να επισπεύσουν την εμφάνιση της. Επιπλέον το φυσιολογικό γήρας αποτελεί το βασικό παράγοντα κινδύνου νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Alzheimer.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiological Reports, έρχεται να επιβεβαιώσει τους παραπάνω ισχυρισμους και να δώσει νέες πληροφορίες σε σχέση με τη μηχανιστική σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και μετάβασης από την ενήλικο ζωή στη μέση ηλικία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Brock University στο Ontario, διατροφή με πολλά λιπαρά και σάκχαρα όταν συνδυάζεται με το φυσιολογικό γήρας μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση της νόσου του Alzheimer, καθώς έχει αρνητική επίδραση σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός.
Οι ερευνητές εξέτασαν για 13 εβδομάδες μια ομάδα ποντικιών που έλαβε διατροφή με πολλά λιπαρά και σάκχαρα, έναντι ομάδας που ακολούθησε φυσιολογική διατροφή. Μέτρησαν τα επίπεδα στρες και φλεγμονής στον ιππόκαμπο και στον προμετωπιαίο φλοιό, ενώ συνέκριναν τον εγκέφαλο ηλικιωμένων ποντικών με αυτόν νεότερων. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα που έλαβε διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα είχε σημαντικά υψηλότερους δείκτες φλεγμονής, αντίσταση στην ινσουλίνη και κυτταρικό στρες σε περιοχές του ιππόκαμπου, που εκτιμάται ότι εμπλέκονται στην εξέλιξή της νόσου Alzheimer. Επιπλέον, ο προμετωπιαίος φλοιός της ομάδας που έλαβε διατροφή με λιπαρά και ζάχαρη είχε περισσότερα σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά δεν άλλαξαν οι δείκτες φλεγμονής και κυτταρικού στρες. Οι συγκεκριμένες αντιδράσεις σε σχέση με την γήρανση, δείχνει ότι η αιτιολογία της νόσου δεν είναι ομοιόμορφη στον εγκέφαλο. Αυτά τα αποτελέσματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η γήρανση καθαυτή παίζει ρόλο στην εξέλιξη της νόσου Alzheimer και η παχυσαρκία εντείνει την επίδραση της γήρανσης στην εγκεφαλική λειτουργία και σηματοδοτεί αλλαγές που μπορεί να συνδέονται αργότερα με τη νόσο Alzheimer.