Καρδίτσα: Η ατέλειωτη κοιλάδα της Θεσσαλίας

13 Μαρτίου 2018

Καταπράσινη και εύφορη η Καρδίτσα είναι μία από τις πόλης που χαίρεσαι να ζεις και να απολαμβάνεις κάθε της σοκάκι.

Αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν πως η ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας κατοικήθηκε από την παλαιολιθική περιοχή ωστόσο η ίδια η Καρδίτσα είναι η νεότερη από τις πρωτεύουσες του θεσσαλικού κάμπου. Το όνομα της πόλης θεωρείται ότι προέρχεται από την εκφορά της λέξης «καρυδιά» ή «καρυδίτσα» με τη θεσσαλική προφορά.
Διαθέτει εξαιρετική ρυμοτομία ενώ στο κέντρο της δεσπόζει ένα μαγευτικό πάρκο έκτασης 50 στρεμμάτων, το «Παυσίλυπο». Σχεδιάστηκε το 1901 από τον μηχανικό Γ. Φώσκολο και πήρε αυτή την ονομασία γιατί δημιουργήθηκε ως ένας τόπος που παίρνει τη θλίψη από τον επισκέπτη του. Χαρακτηριστικό ήταν το ρητό που το συνόδευε: «Παυσίλυπον… διότι αληθώς και τας οδύνας και την θλίψιν διασκεδάζει και την λύπην παύει εκ του αέρος του καθαρίου και δροσερού και εκ του ζύθου του πινομένου αφθόνως και εκ των ασμάτων του πάνυ ευστόμου φωνογράφου».

Καρδίτσα: Η ατέλειωτη κοιλάδα της Θεσσαλίας
Καρδίτσα: Η ατέλειωτη κοιλάδα της Θεσσαλίας

Η πόλη διαθέτει πολλά αξιοθέατα της νεότερης Ελλάδας όπως το νεοκλασικό ξενοδοχείο Άρνη (1921), το Δημαρχείο (1901), το Παλαιό Γυμνάσιο (1889), η Εθνική Τράπεζα (1910) αλλά και η Δημοτική Αγορά του οποίο ο σχεδιασμός είχε βασιστεί στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Πρόκειται για μία πόλη διαμορφωμένη φιλικά προς τον άνθρωπο με πολλούς χώρους πρασίνου, πεζοδρόμους ενώ είναι η πρώτη πόλη που απέκτησε το δικό της δίκτυο ποδηλατόδρομων.

Η Καρδίτσα είναι καταπράσινη και εύφορη
Η Καρδίτσα είναι καταπράσινη και εύφορη

Η πλούσια αγροτική παραγωγή και η ανεπτυγμένη κτηνοτροφία του κάμπου αποτελούν την ιδανική αφορμή και για δύο ξεχωριστά φεστιβάλ την «Οικολογική γιορτή Καρδίτσας» (Σεπτέμβριο) και την «Εαρινή γιορτή της Φύσης» (Απρίλη). Σε αυτά ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να προμηθευτεί κορυφαία τυροκομικά προϊόντα, αλλαντικά, ζυμαρικά, βότανα, μέλι αλλά και τσίπουρο ή κρασί από τους παραγωγούς της περιοχής.