Η απάντηση στον γρίφο για το πώς θα επιλέξουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα βρίσκεται εδώ!
Η λαϊκή αγορά μπορεί να είναι ένας αληθινός παράδεισος αλλά κι ένας δύσκολος γρίφος όταν πρέπει να επιλέξουμε τα προϊόντα που θέλουμε. Υπάρχουν ωστόσο μερικά τρικ, σημεία και συμβουλές που αν τις ακολουθήσουμε σίγουρα δεν θα απογοητευτούμε από τις αγορές μας.
Λαχανικά
Για το μπρόκολο
Ελέγχουμε το λαχανικό πρώτα από το κοτσάνι του το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρό ενώ το χρώμα που έχουν τα άνθη του θα πρέπει να είναι βαθύ πράσινο. Εάν παρατηρήσουμε σε αυτά να έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν τα αποφεύγουμε καθώς η γεύση τους θα είναι πιο πικρή από το επιθυμητό. Επιστρέφοντας στο σπίτι το τοποθετούμε σε μία πλαστική σακούλα και στη συνέχεια στο συρτάρι του ψυγείο. Σε ένα μέσο όρο με αυτό τον τρόπο το διατηρούμε για μία εβδομάδα.
Για το κουνουπίδι
Το χαρακτηριστικό και επιθυμητό χρώμα που πρέπει να έχει το λαχανικό είναι το υπόλευκο ενώ σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε στο καλάθι μας κάποιο κουνουπίδι που θα έχει μαύρα στίγματα στην επιφάνειά του. Έξτρα θετικό στοιχείο είναι τα φύλλα του να είναι σκληρά και πράσινα. Επιστρέφοντας στο σπίτι το τοποθετούμε σε μία πλαστική σακούλα και στη συνέχεια στο συρτάρι του ψυγείο. Σε ένα μέσο όρο με αυτό τον τρόπο το διατηρούμε για μία εβδομάδα.
Για τα μανιτάρια
Τα μανιτάρια θα πρέπει απαραιτήτως να είναι αρκετά σκληρά, να μην φέρουν στην επιφάνειά τους κανένα σημάδι ή χτύπημα ούτε κάποια γλειώδη υφή. Επιστέφοντας στο σπίτι σε περίπτωση που δεν είναι ήδη συσκευασμένα τα τοποθετούμε σε ένα δισκάκι και τα καλύπτουμε με ένα νοτισμένο χαρτί κουζίνας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για περίπου 5 μέρες. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε την οποιαδήποτε αλλοίωση νωρίτερα δεν τα καταναλώνουμε.
Φρούτα
Για τα αχλάδια
Μια ομοιόμορφη φλούδα χωρίς σημάδια και έντονα χτυπήματα είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό που αναζητάμε στο συγκεκριμένο φρούτο. Στα πρόσθετα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται το γλυκό άρωμα και η ελαφρώς πιο μαλακή επιφάνεια στο σημείο που βγαίνει το κοτσάνι. Επιστρέφοντας στο σπίτι μπορούμε να καταναλώσουμε τα αχλάδια μας καθώς είναι ήδη ώριμα ή να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για περίπου 4 μέρες. Εάν είναι πιο σκληρά τα βοηθάμε να ωριμάσουν τοποθετώντας τα σε μία μισόκλειστη χάρτινη σακούλα ή σε μία φρουτιέρα μαζί με μερικά πορτοκάλια.
Για τα μήλα
Παρόμοια στοιχεία με αυτά που αναζητάμε στα αχλάδια εντοπίζουμε και στα μήλα. Το άρωμα ωστόσο και η έντασή του ποικίλει από την ποικιλία που θα έχουμε μπροστά μας. Αποφεύγουμε εκείνα που έχουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνειά τους. Επιστρέφοντας στο σπίτι τα τοποθετούμε σε μία πλαστική σακούλα και τα αποθηκεύουμε στο συρτάρι του ψυγείου. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται για περίπου 1 ½ εβδομάδα.
Για τα ρόδια
Το βαθύ κόκκινο χρώμα της εξωτερικής τους επιφάνειας είναι ένα βασικό σημείο καταλληλότητας ενώ το βάρος τους θα είναι μεγαλύτερο του όγκου τους. Αποφεύγουμε εκείνα που έχουν ρωγμές και σκασίματα ενώ παρατηρούμε εάν όταν πιέζουμε το τελείωμά τους βγαίνει κάτι σαν σκόνη. Σε αυτή την περίπτωση το ρόδι έχει αρχίσει ήδη να χαλάει στο εσωτερικό του. Επιστρέφοντας στο σπίτι τα τοποθετούμε σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος της κουζίνας και με αυτό τον τρόπο τα διατηρούμε έως και ένα μήνα.