Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

16 Ιανουαρίου 2018

Προσκαλώντας σε γεύμα ή δείπνο τους φίλους μας υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να μην γίνουν δυσάρεστες παγίδες για εμάς.

Ένα γεύμα ή ένα δείπνο με φίλους στο σπίτι μας μπορεί να είναι η μεγαλύτερη χαρά αλλά και το πιο δύσκολο έργο ειδικά αν δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για την περίσταση. Συνηθισμένες ενέργειές μας μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ και να γίνουν παγίδες εάν δεν οργανωθούμε και δεν δείξουμε την απαραίτητη προσοχή.

Το φαγητό είναι έτοιμο εμείς όμως όχι!
Η οργάνωση είναι λέξη κλειδί για ένα γεύμα όπου θα λειτουργήσουν όλα ρολόι. Στην περίπτωση που το χρονοδιάγραμμά μας βγαίνει εκτός λόγω απρόοπτων τότε φροντίζουμε εμείς να είμαστε έτοιμοι και απλώς να καθυστερήσουμε λίγο το σερβίρισμα προσφέροντας στους καλεσμένους μας το κατάλληλο απεριτίφ για το γεύμα που θα ακολουθήσει. Είναι προτιμότερο αυτό από το να μας περιμένουν να κάνουμε μπάνιο και να ντυθούμε ή από το να μας δουν να τους υποδεχόμαστε ατημέλητοι.

Δοκιμασμένες συνταγές
Δεν επιλέγουμε ποτέ όταν έχουμε ένα επίσημο γεύμα στο σπίτι μας να δοκιμάσουμε μία νέα συνταγή που εντοπίσαμε και μας έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Είναι προτιμότερο τα πειράματα όταν γίνονται να απευθύνονται μόνο στο δικό μας στομάχι. Ετοιμάζοντας ένα επίσημο γεύμα παρασκευάζουμε πιάτα τα οποία είναι δοκιμασμένα, επιτυχημένα και ξέρουμε πως δεν θα μας… προδώσουν στο τέλος.

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα
Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Συγκεκριμένες ποσότητες
Με τον όρο αυτό δεν εννοούμε να μαγειρέψουμε μετρημένες ποσότητες που ενδεχομένως και να μην φτάσουν αλλά αποφεύγουμε τις υπερβολές του να μαγειρέψουμε για 20 άτομα ενώ περιμένουμε μόλις δέκα. Η υπερβολική ποσότητα και η μεγάλη ποικιλία θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και εμείς θα κουραστούμε περισσότερο χωρίς κανένα λόγο.

Σωστό στήσιμο του τραπεζιού
Σαφώς και δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα μετρημένα στο τραπέζι μας θα πρέπει όμως να είναι όλα σωστά σεταρισμένα και κατάλληλα για τα πιάτα που θα σερβίρουμε. Το σωστό μαχαίρι για ένα σκληρό κρέας ή το κατάλληλο κουταλάκι για το επιδόρπιο είναι σημεία στα οποία θα πρέπει να δείξουμε προσοχή. Απαραίτητη είναι και η διακόσμηση του τραπεζιού με μία σύνθεση μέσης χωρίς όμως να υπερβάλλουμε περιορίζοντας υπερβολικά τον ωφέλιμο χώρο του τραπεζιού.

Φροντίδα από την αρχή
Σε ένα γεύμα είναι σπάνιο να έρθουν όλοι οι καλεσμένοι μας την ίδια ώρα στο σπίτι. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θα πρέπει οι πρώτοι αφιχθέντες απλώς να περιμένουν πότε θα έρθουν οι υπόλοιποι. Φροντίζουμε να υπάρχει το κατάλληλο απεριτίφ για να τους… ανοίξουμε την όρεξη και ενδεχομένως ένα λιτό αλλά εύγευστο finger food για συνοδεία.