Ποτό και τσιγάρο προκαλούν πρόωρη γήρανση

12 Ιανουαρίου 2018

Πρόωρη γήρανση για όσους καπνίζουν φανατικά και είναι δεινοί πότες; Κι όμως! Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως οι φανατικοί καπνιστές και οι δεινοί πότες αποκτούν γηρασμένη όψη.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας στην Κοπεγχάγη κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν για 1500 άτομα ηλικίας από 21 έως 93 ετών. Τα δεδομένα ακολουθούσαν την πορεία των ατόμων επί 11,5 χρόνια και τα πορίσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά. Όσο περισσότερο λοιπόν κάπνιζε κάποιο από τα άτομα τόσο περισσότερο αυξάνονταν η πιθανότητα να δείχνει μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία και τις ανάλογες επιπτώσεις φάνηκε να έχει και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Ποτό και τσιγάρο προκαλούν πρόωρη γήρανση
Ποτό και τσιγάρο προκαλούν πρόωρη γήρανση

Ως χαρακτηριστικά σημάδια πρόωρου γήρατος θεωρήθηκαν οι σκούροι κύκλοι γύρω από τα μάτια, η απώλεια μαλλιών και οι ρυτίδες στους λοβούς των αυτιών. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα διαπίστωσαν μία γυναίκα που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για χρονικό διάστημα 15 έως και 30 ετών η πιθανότητα να δείχνει μεγαλύτερη είναι κατά μέσο όρο 41% ενώ για τα ίδια δεδομένα το ποσοστό στους άντρες είναι 12%. Από την άλλη ένας άντρας που καταναλώνει πάν από 35 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα έχει 35% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει μαύρους κύκλους στα μάτια ενώ το ποσοστό είναι 33% για τις γυναίκες που καταναλώνουν 28 ποτά την εβδομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health».