Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγή αλλαντικών στην Κίνα

20 Μαΐου 2017

Αποδεκτό έγινε το ελληνικό αίτημα για υγειονομική επιθεώρηση ελληνικών παραγωγικών μονάδων θερμικά επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος προκειμένου να εγκριθούν οι ελληνικές εξαγωγές αλλαντικών στην Κίνα.

Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των Κινέζων υγειονομικών επιθεωρητών στις ελληνικές παραγωγικές μονάδες θερμικά επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος. Αυτή η ενημέρωση προέκυψε κατά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργου Τσίπρα, με τον διευθυντή της Αρχής Πιστοποίησης και Διαπίστευσης της Κίνας (CNCA) Liou Weijun, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη της φυτοϋγειονομικής αρχής της χώρας (AQSIQ).

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο με την ευκαιρία της συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής «One Belt One Road», όπου και ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στα εκκρεμή ελληνικά αιτήματα απελευθέρωσης της κινεζικής αγοράς για αγροτικά προϊόντα.

Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγή αλλαντικών στην Κίνα

Η προαναφερθείσα επίσκεψη των Κινέζων υγειονομικών επιθεωρητών στις ελληνικές παραγωγικές μονάδες είναι εκείνη που εφόσον κριθεί επιτυχής θα ανοίξει το δρόμο για τις σχετικές ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα. Ανάμεσα στα εκκρεμή ζητήματα βρίσκεται και αυτό των ελληνικών ακτινιδίων.

Θυμίζουμε πως μέχρι στιγμής επιτρέπεται η εξαγωγή ακτινιδίων μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας προς την Κίνα. Σκοπός είναι αυτό το δεδομένο να αλλάξει και για το λόγο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανάλυση κινδύνου φυτοϋγείας για τα ελληνικά ακτινίδια στο σύνολό τους.