Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη

2 Μαΐου 2017

Η λέξη απεριτίφ έχει τις ρίζες της στο λατινικό ρήμα «aperire» το οποίο σημαίνει «ανοίγω», χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα οινοπνευματώδη ποτά τα οποία συνηθίζεται να καταναλώνονται πριν από το φαγητό προκειμένου να μας ανοίξουν την όρεξη.

Συνήθως περιέχουν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ, η γεύση τους είναι ελαφριά και πικρή ή ελαφρώς γλυκιά. Αυτό συμβαίνει για να μην βαρύνουν ιδιαιτέρως τον ουρανίσκο αλλά για να τον προετοιμάσουν για αυτό που θα ακολουθήσει. Η χαμηλή ποσότητα αλκοόλ είναι η κατάλληλη ώστε η κατανάλωση να είναι ευχάριστη ακόμα κι αν το στομάχι μας είναι άδειο.

Η πρώτη ιστορική αναφορά που εντοπίζουμε στα απεριτίφ με την τωρινή σημασία της λέξης προέρχεται από τις διδαχές του Αγίου Διάδοχου επισκόπου Φωτικής περί τον 5ο αι. μ.Χ.. Παρότι ο ίδιος ήταν αποτρεπτικός της χρήσης τους στα κείμενά του γιατί τα απεριτίφ άνοιγαν την όρεξη και μετά αυξανόταν η κατανάλωση του φαγητού φαίνεται πως η επινόηση των απεριτίφ έγινε μέσα στα μοναστήρια και μάλιστα είχαν φαρμακευτική χρήση. Αυτή τη χρήση θεωρείται πως είχαν και στη συνέχεια όταν τον 16ο αι. επιστήμονες πειραματίστηκαν με την παρασκευή φαρμακευτικών ποτών για στομαχικές διαταραχές και όχι μόνο. Το σίγουρο είναι πως οι συγκεκριμένοι πειραματισμοί με αλκοόλ, αποστάγματα, βότανα και κρασί οδήγησαν στη δημιουργία ορισμένων από τα πιο απολαυστικά ποτά.

Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη
Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη

Απεριτίφ ανά τον κόσμο!

Σε κάθε χώρα εντοπίζουμε διαφορετικά τοπικά απεριτίφ με ορισμένα φυσικά να έχουν περάσει τα σύνορα και να έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά. Vermouth, Campari, Aperol και Cynar από την Ιταλία. Pastis, Pernod, Dubonnet, Lillet και Champagne από την Γαλλία, το Kirch ή το Pimms στην Αγγλία και φυσικά το ούζο στην Ελλάδα έχουν γίνει η αγαπημένη συνήθεια τα απογεύματα πριν από το δείπνο.

Θα μπορούσαμε με ένα τρόπο να κατηγοριοποιήσουμε τα απεριτίφ ανάλογα με τα συστατικά ή την παρασκευής τους. Με αυτό τον τρόπο θα καταλήγαμε σε πέντε κατηγορίες. Τα ξηρά κρασιά και τους αφρώδεις οίνους, τα bitter με τα βότανα όπως είναι το Campari και το Cynar, τα αποστάγματα με γλυκάνισο όπως τα Pastis, Ούζο, Σαμπούκα, τα λικέρ και εκείνα τα οποία γίνονται με βάση το κρασί και με διάφορες προσμείξεις όπως για παράδειγμα το Lillet ή το Vermouth.