Τρόφιμα που σέβονται το περιβάλλον θα κυριαρχήσουν την επόμενη δεκαετία

19 Απριλίου 2021

Η κλιματική αλλαγή και το ολοένα εντονότερο ενδιαφέρον του κοινού για το περιβάλλον αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο επιλογής τροφίμων στο μέλλον. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και κριτικοί σε σχέση με τη λειτουργία των εταιρειών. Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα σε Ελλάδα κι εξωτερικό, σε σχέση με την πρόθεση αγοράς από επιχειρήσεις που λειτουργούν με ηθικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Συγκεκριμένα, η πρόθεση αγοράς με κριτήριο την ειλικρίνεια και διαφάνεια των επιχειρήσεων για τον τρόπο λειτουργίας τους καταγράφεται σε ποσοστό 74% στην Ελλάδα έναντι 80% στις ΗΠΑ. Παράλληλα, από τη μία πλευρά ο καταναλωτής προσπαθεί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη, πιο υγιεινή διατροφή, κι από την άλλη προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιλογές του με βάση το εισόδημα που διαθέτει. Ωστόσο, μια σημαντική μερίδα του κοινού (40%) είναι διατεθειμένη να πληρώσει ακόμη και υψηλότερη τιμή για προϊόντα που έχουν παραχθεί με προδιαγραφές και διαδικασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Έρευνες δείχνουν πως επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ισορροπήσουν κοντά στην λεπτή γραμμή των “θέλω” των καταναλωτών και των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις είναι και αυτοί που θα κυριαρχήσουν την επόμενη δεκαετία.

Οι 5 πιο φιλικές τροφές προς το περιβάλλον:
Πράσινα φασολάκια: Τα πράσινα φασολάκια δημιουργούν το δικό τους άζωτο, που σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ λιγότερα λιπάσματα για να αναπτυχθούν και εφόσον η καλλιέργεια του γίνεται σωστά, μπορούν ακόμα και να εμπλουτίσουν το έδαφος με έξτρα άζωτο κάνοντας το πιο εύφορο.
Φασόλια: Το κλειδί για ένα βιώσιμο τρόπο διατροφής βρίσκεται στην ισορροπημένη κατανάλωση κρέατος. Τα φασόλια είναι αναμφισβήτητα μία πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και παράγει ουσίες εφάμιλλές με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα εντομοκτόνα με αποτέλεσμα να έχει το δικό του φυσικό μηχανισμό προστασίας.
Κρεμμύδια: Στην κατηγορία των οικολογικών τροφών βρίσκονται τα λαχανικά που έχουν έντονα πικρή ή καυτερή γεύση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ξεκάθαρα το κρεμμύδι η οσμή και η έντονη γεύση του οποίου προέρχεται από τις θειούχες ενώσεις που το προστατεύουν φυσικά από τα μικρόβια κι έτσι δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης χημικών ουσιών.
Πατάτες: για την καλλιέργεια τους χρειάζονται μέτριες ποσότητες νερού και λιπάσματος, ενώ παράγουν δικές τους φυσικές ουσίες που τις προστατεύουν από ασθένειες και έντομα.