Αίγιο, ταξίδι στην πόλη των κυμάτων

28 Δεκεμβρίου 2017

Με μία ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων και ένα φυσικό πλούτο που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για να επισκεφθείς το Αίγιο.

Μία από τις γνωστότερες ιδιότητες της γης πάνω στην οποία βρίσκεται το Αίγιο είναι η σεισμογένειά της. Από αρχαιοτάτων χρόνων ισχυροί σεισμοί έπληξαν την περιοχή οδηγώντας ακόμα και στην καταπόντιση αρχαίων οικισμών όπως αυτός της αρχαίας Ελίκης τα ερείπια του οποίου οι αρχαιολόγοι ακόμα αναζητούν. Οι πρώτοι οικισμοί δημιουργήθηκαν στην περιοχή κατά τη Μεσολιθική Εποχή.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα η ονομασία της περιοχής έχει τις ρίζες της στην ιερή αίγα με το γάλα της οποία ανατράφηκε ο Δίας όταν ως μωρό κρυβόταν από τον Κρόνο. Σύμφωνα όμως με μία διαφορετική ερμηνεία η ονομασία περιγράφει την «πόλη των κυμάτων» χαρακτηρισμός που αποδόθηκε στην πόλη λόγω των συχνών σεισμών.

Η σύγχρονη πόλη είναι γεμάτη νεοκλασικά κτίσματα και αναπαλαιωμένα κτίρια τα οποία δίνουν έναν αέρα μίας άλλης εποχής. Σε μία περιοχή όμως με τόσο πλούσια ιστορία δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι αρχαίοι οικισμοί της Αιγείρας και της Κερύνειας βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη ενώ στην ίδια την πόλη, στη θέση Καλλιθέα βρίσκεται το Μυκηναϊκό νεκροταφείο. Ευρήματα από τις ανασκαφές τις περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς του Αιγίου, δημιουργία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ (1890).

Το Αίγιο συνοδεύεται από μία ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων και ένα φυσικό πλούτο που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι.
Το Αίγιο συνοδεύεται από μία ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων και ένα φυσικό πλούτο που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι.

Το πλούσιο φυσικό τοπίο της περιοχής χαρακτηρίζεται ως ιδανικό για φυσιολατρικές αποδράσεις. Ανάμεσα στις σημαντικότερες τοποθεσίες βρίσκεται το φαράγγι του Βουραϊκού το οποίο σύμφωνα με το μύθο δημιούργησε με το σπαθί του ο Ηρακλής αλλά και η λίμνη Τσιβλού η οποία δημιουργήθηκε όταν μία κατολίσθηση του 1912 έφραξε την ροή του ποταμού Κράθις.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα θρησκευτικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι η Παναγία η Τρυπητή, η πολιούχος του Αιγίου η οποία βρίσκεται κτισμένη στην παραλία σε απόκρημνο βράχο ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 30 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας μέσα σε ένα Σπήλαιο.

Τοπικά προϊόντα

Αν όχι το σημαντικότερο τότε σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής υπήρξε πάντοτε η κορινθιακή σταφίδα. Οι παλαιές σταφιδαποθήκες έχουν μετατραπεί πλέον σε καφέ και καταστήματα μαρτυρώντας τον πλούτο που απέφερε στον τόπο η καλλιέργειά της. Ως προϊόν παραμένει ένα από τα σημαντικότερα της περιοχής με το κρασί να συναγωνίζεται την απόδοσή της. Κάθε χρόνο στην περιοχή Αμπελόκηποι στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται η Γιορτή του Κρασιού ενώ τον Μάιο διοργανώνονται τα Ανθεστήρια με άνθινα άρματα και εκδηλώσεις για τον μύθο των λουλουδιών.

Σημαντικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας παράγονται και από την μελισσοκομία αλλά και τη γαλακτοκομία της περιοχής ενώ εξαιρετικές είναι και οι βιολογικές καλλιέργειας ελιάς και ελαιόλαδου.