Η διατροφή ενάντια στην αρθρίτιδα

23 Νοεμβρίου 2017

Νέες έρευνες δείχνουν πως η διατροφή μπορεί να είναι σύμμαχος της υγείας μας και στην αρθρίτιδα. 

Όταν κάνουμε λόγο για αρθρίτιδα αναφερόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις που ο ασθενής αισθάνεται πόνο στις αρθρώσεις ο οποίος συνοδεύεται και από φλεγμονή. Στις περισσότερες περιπτώσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος και για την απάλυνση του πόνου οι γιατροί δίνουν φαρμακευτική αγωγή ωστόσο για μία ακόμα φορά νέες έρευνες έρχονται να δείξουν πως και σε αυτή την ιατρική περίπτωση η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά απαλύνοντας τον πόνο και τα συμπτώματα ενώ σε μερικές περιπτώσεις επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αρθρίτιδας.

Νέες έρευνες δείχνουν πως η διατροφή μπορεί να είναι σύμμαχος της υγείας μας και στην αρθρίτιδα. 
Νέες έρευνες δείχνουν πως η διατροφή μπορεί να είναι σύμμαχος της υγείας μας και στην αρθρίτιδα. 

Ανάμεσα στις τροφές με την ευεργετική δράση βρίσκονται το πράσινο τσάι, το ελαιόλαδο, το τζίντζερ και το βατόμουρο ενώ όπως αναφέρει και μία εκ των ερευνητών η Δρ. Bhawna Gupta από το πανεπιστήμιο ΚΙΙΤ της Ινδίας: «η συστηματική κατανάλωση συγκεκριμένων φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων και μπαχαρικών, καθώς και η αποχή από προϊόντα που προκαλούν φλεγμονές, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

Ειδικότερα για τα προβιοτικά η επιστήμονας αναφέρει πως έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την εξέλιξη και τα συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές οι εν λόγω τροφές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στες βοηθώντας τον οργανισμό μας να αποβάλλει ευκολότερα τις τοξίνες αλλά και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Επιπλέον ορισμένες τροφές έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις κυτοκίνες οι οποίες θεωρούνται ότι προάγουν τις φλεγμονές στις αρθρώσεις.

Η έρευνα όμως κάνει τις ανάλογες προτάσεις προς τους ήδη πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτές είναι να κόψουν το τσιγάρο, να περιορίσουν το αλκοόλ και να προτιμήσουν ένα διαιτολόγιο βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή με άφθονα φυτικά προϊόντα.

Στη λίστα των ωφέλιμων τροφών συγκαταλέγονται επίσης τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα γκρέιπφρουτ, τα μάνγκο, το σταφύλι, τα βατόμουρα, τα μήλα, τα ρόδια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πηγή: www.kerdos.gr