6ο Βalkan International Wine Competition: Ξεχώρισε η Ελλάδα

5 Ιουνίου 2017

Trophy, χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια απέσπασαν τα ελληνικά κρασιά στον 6ο Βalkan International Wine Competion.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε το Balkan International Wine Competition από την Galina Todorova Niforou και την ομάδα της στη Βουλγαρία. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW ενώ σε αυτήν συμμετείχαν 4 Masters of Wine, η πρόεδρος της Ένωσης Sommelier Γερμανίας, οινογράφοι και προσωπικότητες του χώρου.

Το Grand Trophy του BIWC απέσπασε το οινοποιείο Rumelia της Βουλγαρίας για το Mavrud Reserva 2013 ενώ καλύτερο Βαλκανικό Οινοποιείο χαρακτηρίστηκε το Cotnari της Ρουμανίας.

6ο Βalkan International Wine Competion: Ξεχώρισε η Ελλάδα
6ο Βalkan International Wine Competion: Ξεχώρισε η Ελλάδα

Η Ελλάδα απέσπασε συνολικά τρία trophy. Ένα για το γλυκό κρασί Malvasia 2012 της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς, ένα για το Ροζέ 2016 του Κτήματος Α, ένα για το γλυκό κρασί γηγενούς ποικιλίας Vinsanto 2009 του Κτήματος Σιγάλα.

Στα Χρυσά Μετάλλια η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη με 12 βραβεύσεις οι οποίες πήγαν όχι μόνο στα μεγάλα οινοποιεία όπως Γεροβασιλείου, Κτήμα Α και Σιγάλα αλλά και σε μικρότερους οινοποιούς όπως είναι ο Σαμαρτζής (ροζέ Δυο Ποτάμια 2016) και ο Μυλωνάς (Late release Σαββατιανό 2013). Πέρα από το Trophy που απέσπασε η Οινοποιητική Μονεμβάσιας πήρε χρυσό μετάλλιο και για δύο ακόμα κρασιά όπως το Ασπρούδι και το 300.

Όσον αφορά στα Ασημένια και στα Χάλκινα Μετάλλια συνολικά 20 ελληνικά κρασιά κατέκτησαν ασημένια και 22 χάλκινα.