Στηρίζουν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

2 Οκτωβρίου 2017

Με την υπογραφή της ανάλογης σύμβασης εκδήλωσαν έμπρακτα τη στήριξή τους στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών το Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια Κρήτης.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ώθηση της καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην Κρήτη έκαναν η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την υπογραφή της σύμβασης για την «Έρευνα για την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Κρήτη» η οποία έχει προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα. Σκοπός είναι ο εντοπισμός των περιοχών στην Κρήτη όπου υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν καλλιέργειες φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Το παρών στην υπογραφή της σύμβασης έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρης Κρήτης κοινωνικής πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη o αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης-επιστημονικός υπεύθυνος του βοτανικού κήπου του Πανεπιστήμιου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

Η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στηρίζουν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών
Η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στηρίζουν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Η σύμβαση έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Βοτανικό Κήπο του Ρεθύμνου για την προώθηση των καλλιεργειών αρωματικών φυτών στο νησί.

Προχωρώντας στην υλοποίηση και ολοκλήρωση της σύμβασης-μελέτης μέσα στους επόμενους 14 μήνες θα δημιουργηθούν χάρτες καταλληλότητας των περιοχών για την καλλιέργεια των βασικών ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Οι 10 ψηφιακοί χάρτες θα είναι διαθέσιμοι στους αγρότες του νησιού και θα καλύπτουν τις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού με γεωαναφορά σε σύστημα GPS.

«Το έργο θα δείξει ακριβώς που, ο αγρότης μπορεί να καλλιεργήσει, ποια χωράφια είναι κατάλληλα να καλλιεργηθούν και ποια όχι. Αυτό το οποίο αξιολογούμε είναι αν η περιοχή που βρίσκεται το χωράφι, έχει τις περιβαλλοντικές τέτοιες συνθήκες που είναι μέσα στα όρια του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» των φυσικών πληθυσμών των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.» τόνισε στον Τύπο ο Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης-επιστημονικός υπεύθυνος του βοτανικού κήπου Στέργιος Πυρίντσος ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης ανέφερε: «Πρόκειται για δυναμικές καλλιέργειες και πιστεύουμε ότι μέσω της προγραμματικής σύμβασης θα υπάρχει όφελος για όλους τους Κρητικούς παραγωγούς. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, με την ολοκλήρωση του έργου της σύμβασης, θα παρουσιάσουμε στους αγρότες τις περιοχές που είναι κατάλληλες πότε και που πρέπει να γίνονται αυτές οι καλλιέργειες».