Απενοχοποίηση λιπαρών και υδατανθράκων;

22 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στη Βαρκελώνη θέτουν βασικά ερωτηματικά για την ευθύνη των λιπαρών και υδατανθράκων στην καρδιακή θνησιμότητα.

Τα νέα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προέρχονται από την μελέτη Prospective Urban-Rural Epidemiology (PURE) η οποία πραγματοποιήθηκε σε 18 χώρες με τη συμμετοχή 135.335 ατόμων ηλικίας 35-70 ετών. Τα άτομα που συμμετείχαν προέρχονταν από χώρες της Αφρικής, των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και την Κίνα. Το πόρισμα της μελέτης δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα και μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα από την άλλη πλευρά όμως τα πολλά λιπαρά συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο.

Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των λιπαρών και υδατανθράκων στην καρδιακή θνησιμότητα;
Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των λιπαρών και υδατανθράκων στην καρδιακή θνησιμότητα;

Ο βασικός προβληματισμός που εγείρεται από το πόρισμα της μελέτης αποτυπώνεται στη θέση που εξέφρασε η Δρ. Μαχσίντ Νέχγκαν «Τα ευρήματα της PURE δεν επιβεβαιώνουν την ισχύουσα οδηγία για περιορισμό των λιπαρών σε λιγότερο από το 30% της ενεργειακής μας πρόσληψης και τον κορεσμένων σε κάτω από το 10%, αφού ο περιορισμός αυτό δεν συντελεί σε βελτίωση της υγείας. Αντιθέτως, ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να έχει οφέλη σημαντικά υγείας». Ενδεχομένως λοιπόν να έχει έρθει η ώρα να μεταβληθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν παγκοσμίως για τη διατροφή.