Ένα νεαρό ζευγάρι από τη Μεσσηνία ευφηύρε μία καινοτόμο μέθοδο για τη διαδικασία εκχύλισης στην ελαιοπαραγωγή.
Μπορεί το ελληνικό ελαιόλαδο να διαθέτει κορυφαία ποιότητα ξεχωρίζοντας σε παγκόσμια ποιότητα ωστόσο το αληθινό του μεγαλείο δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως. Το συγκεκριμένο γεγονός κίνησε την ευρηματικότητα ενός νεαρού ζευγαριού από την Μεσσηνία το οποίο αποφάσισε να γεμίσει τα κενά και να φέρει το ελληνικό ελαιόλαδο στη θέση που του αξίζει. Η καινοτόμος μέθοδος εκχύλισης που ευφηύραν απέσπασε στα Made In Greece Awards την τιμητική διάκριση αγροτικής καινοτομίας ενώ στην Athena International Olive Oil Competion τούς απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Η Μαρία-Γκαμπριέλλα Αναγνωστοπούλου και ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος χρησιμοποίησαν ως πεδίο ερευνών τα ελαιοτριβεία της επιχείρησης Αναγνωστόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε..
Οι επινοητικοί νέοι εστίασαν στη χρονοβόρα διαδικασία εκχύλισης που μέχρι σήμερα έχει ως συνέπεια οι καρποί να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό χρονικό διάστημα. Πειραματίστηκαν με τα μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή παιδικών τροφών καταλήγοντας στην εφεύρεση μίας πρωτοποριακής τεχνολογίας εκχύλισης μέσω του συστήματος Contherm η οποία αντικαθιστά την κλασική μέθοδο περιορίζοντας τον απαιτούμενο συνολικό χρόνο παραγωγής από 100 λεπτά σε 14.
Έπειτα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου προϊόντος οι δύο νέοι συνεργάστηκαν με την αδερφή του Δημήτρη, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου ιδρύοντας την One & Olive. Η εταιρία τους παράγει και εμπορεύεται τυποποιημένο ελαιόλαδο πραγματοποιώντας εξαγωγές σε Γερμανία, Μάλτα, Κύπρο, ΗΠΑ και Εμιράτα ενώ σύντομα αναμένεται η επέκταση του πελατολογίου και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.