Κύπρος: το νησί της Αφροδίτης

11 Σεπτεμβρίου 2017

Η Κύπρος, το πολύπαθο νησί με την μακραίωνη ιστορία κρύβει μοναδικούς θησαυρούς για τα μάτια όσων ξέρουν να τους αναγνωρίζουν.

Το ελληνικό όνομα του νησιού «Κύπρος» συναντάται στην Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια ενώ η πρώτη επιγραφή που το αναφέρει χρονολογείται στο 459 π.Χ.. Κατοικήθηκε ήδη από το 10.000 π.Χ. ενώ οι πρώτοι Αχαιοί εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο το 1400 π.Χ..

Ο μύθος θέλει να είναι τόπος γέννησης της ομορφότερης θεάς της αρχαιότητας, της θεάς Αφροδίτη. Λέγεται πως γεννήθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού μία ακτή της Πάφου, αναδύθηκε από τη θάλασσα και περπάτησε γυμνή στην ακτή όπου την καλλώπισαν οι θεραπαινίδες της, οι Ώρες προτού κινήσει για τον Όλυμπο. Χάρη σε αυτό τον μύθο η θεά είχε και το προσωνύμιο Κύπρια.

Πάφος
Η Πάφος είναι μία από τις έξι επαρχίες της Κύπρου. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και ελέγχεται εξολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Πέτρα του Ρωμιού ανήκει και στα αξιοθέατα της επαρχίας καθώς πέρα από το μύθο είναι ντυμένη και με θρυλικές ιστορίες πειρατών και αραβικών επιδρομών. Ένα άλλο σημείο συνδεδεμένο με τη θεά Αφροδίτη στην Πάφο είναι η μικρή πόλη Γεροσκήπου, εδώ λέγεται πως είχε τους ιερούς της κήπους η θεά. Σε αυτήν βρίσκεται και η Πεντάτρουλλη βασιλική 9ος αι. της Αγίας Παρασκευής, με τοιχογραφίες που κόβουν την ανάσα. Τον Κόλπο των Κοραλλιών αλλά και ρωμαϊκούς τάφους λαξεμένους πάνω από τη θάλασσα μπορεί κανείς να δει στο χωριό Πέγεια στην αρχή του δάσους της Πυκνής. Στο παραλιακό θέρετρο της Χρυσοχούς εντοπίζεται η θέση όπου στην αρχαιότητα ήταν χτισμένο το Μαρίον, το βασίλειο της Κύπρου. Η Νικόκλεια με την κοιλάδα Διαρίζου διαθέτει έναν πλούσιο βιότοπο με εκατοντάδες πουλιά καθώς και πολλές αξιόλογες καλλιέργειες αμπελιών, εσπεριδοειδών και φιστικιών. Αμπέλια συναντάει κανείς και στον Κάθηκα ενώ το δάσος της Πάφου βρίσκεται στη Σίμου. Τέλος στην Τάλα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το μοναστήρι του Αγίου Νεόφυτου στις λαξευμένες σπηλιές περιμετρικά του οποίου μόνασε ο Άγιος.

Η Πάφος είναι μία από τις έξι επαρχίες της Κύπρου.
Η Πάφος είναι μία από τις έξι επαρχίες της Κύπρου.

Λεμεσός
Ανατολικά η Πάφος συνορεύει με την επαρχία της Λεμεσού η οποία επίσης ελέγχεται εξολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανάμεσά τους βρίσκεται το Πάρκο Ελιάς Ολέαστρο όπου παρουσιάζονται τα 60.000 χρόνια του πολιτισμού της ελιάς. Στην επαρχία της Λεμεσού όμως βρίσκεται και ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Κύπρου, το ιερό του Απόλλωνα Υλάτη. Τις εντυπώσεις του επισκέπτη κλέβει το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού κοντά στο παλιό λιμάνι, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης όπου και στεγάζεται η μεσαιωνική συλλογή του Κυπριακού Μουσείου. Στα νότια παράλια της Κύπρου και 7 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Λεμεσού βρίσκεται η αρχαία πόλη της Αμαθούντας στην οποία υπάρχουν ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή. Νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή στη θέση όπου ήταν κάποτε το αρχαίο Κούριο βρίσκεται το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο των 3.500 θέσεων που χρονολογείται τον 2ο αι. π.Χ.. Ο επισκέπτης όμως δεν μπορεί να πει πως τα έχει δει όλα αν δεν επισκεφτεί ορισμένα σημαντικά και ιδιαίτερα μουσεία της Λεμεσού, όπως το Μουσείο Κυπριακού Οίνου στο χωριό Ερήμη. Ξεναγεί τους επισκέπτες στην ιστορία του κυπριακού οίνου μέσα από μία μοναδική συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων και εκθεμάτων. Ένα ακόμα ιδιαίτερο μουσείο είναι το Μουσείο Χαρουπόμυλου και παστελοποιείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την επεξεργασία του χαρουπιού και να παρακολουθήσει την επίδειξη παρασκευής παστελιού δοκιμάζοντας και διάφορα εδέσματα από χαρούπι.

H Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου
H Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου

Λάρνακα

Στο ανατολικό σύνορο της Λεμεσού βρίσκεται η επαρχία Λάρνακας μέρος της οποίας βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Η πόλη της είναι διάδοχος του αρχαίου Κιτίου σημαντικού βασιλείου και γενέτειρα του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα. Διαθέτει τον κυριότερο αερολιμένα του νησιού κι ένα ομοίως σημαντικό λιμάνι. Από τα βασικότερα αξιοθέατά της είναι η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και το τουρκικό φρούριο ενώ σημαντικά είναι επίσης τα ερείπια του αρχαίου Κιτίου που τοποθετούνται στο 1300 π.Χ. αλλά και το παλιό υδραγωγείο.

Το Cavo Greco ή αλλιώς Cape Greco στην Αγία Νάπα στην Κύπρο
Το Cavo Greco ή αλλιώς Cape Greco στην Αγία Νάπα στην Κύπρο

Αμμόχωστος
Με την Λάρνακα συνορεύει η επαρχία της Αμμοχώστου το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται στο Κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Το αρχαίο όνομα της πόλης της Αμμοχώστου ήταν Σαλαμίνα και είχε ιδρυθεί μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου από τον Τεύκρο τον αδελφό του Αίαντα που προέρχονταν από το νησί της Σαλαμίνας. Ο αρχαιολογικός χώρος όπου τοποθετείται η αρχαία πόλη είναι επισκέψιμος ενώ στην πόλη εντυπωσιακό αξιοθέατο αποτελούν τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης αλλά και ο καθεδρικός γοτθικός ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος από τον 16ο αι. μετατράπηκε σε τζαμί. Στην επαρχία της Αμμοχώστου ανήκει και η Αγία Νάπα, διάσημο θέρετρο που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μοναστήρι που κατά την εποχή της Ενετικής κατοχής βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.

Λευκωσία και Κερύνεια
Βορειότερα βρίσκεται η επαρχία της Λευκωσίας, η μοναδική επαρχία που συνορεύει με όλες και μέρος της οποίας βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Τα φράγκικα τείχη που περιβάλλουν την πόλη είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα καθώς επίσης και οι ενετικές πύλες που οδηγούσαν στην Αμμόχωστο και στην Πάφο. Εδώ βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο και η Ιερά Μονή Μαχαιρά η οποία ιδρύθηκε περί το 1200. Βορειότερα της Λευκωσίας εντοπίζουμε την επαρχεία της Κερύνειας στο ανατολικό άκρο του νησιού, είναι εκείνη που βρίσκεται εξολοκλήρου στο Κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Η Κύπρος, το πολύπαθο νησί με την μακραίωνη ιστορία κρύβει μοναδικούς θησαυρούς για τα μάτια όσων ξέρουν να τους αναγνωρίζουν.
Η Κύπρος, το πολύπαθο νησί με την μακραίωνη ιστορία κρύβει μοναδικούς θησαυρούς για τα μάτια όσων ξέρουν να τους αναγνωρίζουν.

Κυπριακά προϊόντα
Δύο από τα σημαντικότερα προϊόντα του νησιού είναι όπως θα περίμενε κανείς το κρασί και το ελαιόλαδο. Κορυφαίας ποιότητας και τα δύο και με βιολογικές ετικέτες. Γευστικά γλυκά του κουταλιού όπως το καρυδάκι, το κεράσι, το καρπούζι, το κιτρόμηλο, το νεράντζι, το κολοκάσι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μανιτάρι είναι μερικά μόνο από όσα βρίσκουμε στα καταστήματα της Κύπρου. Το διασημότερο από τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού είναι το χαλλούμι από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος. Με πλούσια γεύση είναι επίσης τα τυριά αναρή, παφίτικο και κασκαβάλι. Πλούσια παραγωγή υπάρχει όμως και στα αλλαντικά με επιλογές όπως το παραδοσιακό χοιρομέρι, η λούντζα, η ποσυρτή (καπνιστό κρασάτο μπέικον), η τσαμαρέλα και ο παστουρμάς. Όλα βέβαια συνδυάζονται υπέροχα με την τοπική ζιβανία απόσταγμα από στέμφυλα με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα 45% vol.. Βότανα και αρωματικά φυτά, παστέλια, σουσαμόπιτα και σουτζούκος από χαρουπόμελο είναι μερικά μόνο από τα εξίσου διάσημα προϊόντα του νησιού.