11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

4 Σεπτεμβρίου 2017

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» ανανεώνει το ραντεβού του για ακόμη μία χρονιά και τιμά την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση των Κυκλάδων.

Κάθε χρόνο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Φέτος, στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου ο Αρτεμώνας της Σίφνου υποδέχεται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», ένα φεστιβάλ-θεσμό, το οποίο έχει κατακτήσει όχι μόνο την πανελλήνια αλλά και τη διεθνή αναγνώριση. Μάλιστα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου βραβεύτηκε το 2016 για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, με το Χρυσό Βραβείο «European Gastronomic Festival 2016», η απονομή του οποίου έγινε από την CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας), καθώς και το ασημένιο βραβείο στα «Best City Awards 2016».

Τί θα δούμε στο φεστιβάλ;

Αντιπροσωπείες από τα 25 νησιά, μεταξύ άλλων την Αμοργό, Ίο, Πάρο, Σαντορίνη, Μήλο, Σέριφο, Κέα, Ηρακλειά, Σίκινο, Κίμωλο, Μύκονο, Σχοινούσα, Κρήτη, Σύρο, Φολέγανδρο και Χίο αλλά και από την Κύπρο, την Ρωσία και την Αίγυπτο ανταμώνουν στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Κάθε περιοχή έχει το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες σεφ, παρασκευάζουν και παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους. Τις γεύσεις αυτές, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν στα περίπτερα των νησιών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων-ως φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης του δικτύου Aegean Cuisine στις Κυκλάδες- παρουσιάζουν στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» παράλληλη έκθεση κυκλαδίτικων προϊόντων. Το δίκτυο Aegean Cuisine συμμετέχει στο Φεστιβάλ με έκθεση προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων, τα οποία έχουν σημανθεί ως «Aegean Cuisine Recommended». Σκοπός του δικτύου είναι, μέσω της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με την εστίαση, να προσφέρει στους επισκέπτες ποιοτικές και ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, θα τα αναζητούν και θα αποτελούν κοινωνούς του γαστρονομικού πλούτου και πολιτισμού του Αιγαίου.

Επιπλέον, σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, τα λιλιπούτεια «Τσελεμεντάκια», ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους, συμμετέχουν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γεμάτο ανακαλύψεις και μαγειρικές εκπλήξεις. Πειραματίζονται σε άκρως δημιουργικά μαγειρικά παιχνίδια και ανακαλύπτουν ιδέες για υγιεινές, δυναμωτικές, νόστιμες και χορταστικές δημιουργίες.

Τα «Τσελεμεντάκια» συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»
Τα «Τσελεμεντάκια» συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Παράλληλες εκδηλώσεις

  • Παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών, όπως αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου κ.α.
  • Ένα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν (στο στενό του Αρτεμώνα)
  • Έκθεση λαογραφικού υλικού “Γιάννης Ατσόνιος” (στο στενό του Αρτεμώνα απέναντι από την Παναγία του Μπαλή)
  • Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ στο δημοτικό σχολείο του Αρτεμώνα και στο Πολιτιστικό κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου
  • Θαλασσομαγειρέματα. Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό κάθε μέρα στις 18.00, ενώ στο τέλος κάθε μέρας, στις 21.30, πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς τόσο της Σίφνου αλλά και των υπόλοιπων νησιών.

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα φαγητά είναι κερασμένα.

Περισσότερες πληροφορίες για το 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»: http://festivaltselementes.gr/