Μικρά μυστικά για μία υγιεινή σαλάτα

30 Αυγούστου 2017

Το αγαπημένο και ελαφρύ γεύμα μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε ανθυγιεινό εάν δεν προσέξουμε τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν μία σαλάτα υγιεινή.

Σωστή προετοιμασία
Είτε επιλέξουμε η σαλάτα μας να αποτελείται από βραστά είτε από ωμά λαχανικά θα πρέπει αυτά να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα. Με αυτό εννοούμε να είναι είτε σωστά βρασμένα είτε κατάλληλα πλυμένα. Για να τα βράσουμε βάζουμε αλατισμένο νερό να κοχλάσει και τότε ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά μας. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά αναλόγως το λαχανικό ώστε να μην μαλακώσουν υπερβολικά πολύ. Εάν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Τα ξανασουρώνουμε και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Στην περίπτωση των φρέσκων λαχανικών δεν τα αφήνουμε να μουλιάσουν γιατί μπορεί να χάσουν κάποια πολύτιμα υδατοδιαλυτά συστατικά τους. Εάν η επιφάνειά τους είναι πολύ σκληρή και δεν πρόκειται να τα ξεφλουδίσουμε τα καθαρίζουμε επιμελώς τρίβοντάς τα με μία βούρτσα την οποία έχουμε μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση. Επιμένουμε περισσότερο στο σημείο με το κοτσάνι γιατί εκεί συγκεντρώνεται περισσότερο χώμα και βρωμιές. Όσα δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται περισσότερη προσοχή και χρόνο από εμάς. Επιλέγουμε λαχανικά εποχής και πολλά διαφορετικά χρώματα για να έχουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη σαλάτα μας.

Το αγαπημένο και ελαφρύ γεύμα μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε ανθυγιεινό εάν δεν προσέξουμε τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν μία σαλάτα υγιεινή.
Το αγαπημένο και ελαφρύ γεύμα μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε ανθυγιεινό εάν δεν προσέξουμε τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν μία σαλάτα υγιεινή.

Πρωτεΐνη και ξηροί καρποί
Όταν αποφασίζουμε να εμπλουτίσουμε τη σαλάτα μας με πρωτεΐνη και σπόρους θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα πλήρες γεύμα. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βραστό κοτόπουλο χωρίς πέτρα, γαλοπούλα, αβγό, ψάρι και άπαχο μοσχάρι αντί για τηγανητά αλλαντικά και κρεατικά με λίπη. Όσον αφορά στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως είναι ιδιαιτέρως θρεπτικοί και πως ενδέχεται να εκτοξεύσουν τις θερμίδες της σαλάτας μας στα ύψη. Μικρές ποσότητες και μετρημένες για να είμαστε σίγουροι.

Η παγίδα της σος
Μπορεί μία ευφάνταστη σος με λιπαρά συστατικά να είναι ιδιαιτέρως εύγεστη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως και τις περιττές θερμίδες που μας προσφέρει. Μπορούμε να προτιμήσουμε τις πιο λιτές σος και τα αρωματικά βότανα τα οποία θα απογειώσουν τη γεύση της σαλάτας μας χωρίς να μας φορτώσουν με περιττά λίπη.