10 τάσεις στην αγορά οίνου το 2020

1 Ιουνίου 2017

Νέα μελέτη της IWSR για την Vinexpo παρουσιάζει τις τάσεις που πρόκειται να επικρατήσουν στην αγορά οίνου για το 2020.

1. Κίνα, η βιταμίνη της παγκόσμιας αγοράς οίνου
Βάσει της μελέτης που παρουσιάστηκε μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται η Κίνα να αποτελέσει το νέο Mondovino γεγονός το οποίο θα συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης της κατανάλωσης. Αναμένεται πως η χώρα πρόκειται να αντιπροσωπεύσει κατά προσέγγιση το 72% της αύξησης της κατανάλωσης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια όσον αφορά σε όγκο εισαγωγών.

Κίνα, η βιταμίνη της παγκόσμιας αγοράς οίνου
Κίνα, η βιταμίνη της παγκόσμιας αγοράς οίνου

2. Σε δεύτερο ρόλο οι Ηνωμένες Πολιτείες
Στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης πέρα από την Κίνα αναμένεται να συμβάλουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος καταναλωτής σε όγκο κρασιών στον κόσμο. Το ποσοστό της αύξησης στο οποίο αναμένεται να συμβάλει είναι 11%.

10 τάσεις στην αγορά οίνου το 2020
10 τάσεις στην αγορά οίνου το 2020

3. Σημαντική παραμένει η Ευρώπη
Παρά τις όποιες μεταβολές η Ευρώπη παραμένει σημαντικό αντιπροσωπεύοντας το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης και βάσει των ενδείξεων που υπάρχουν πρόκειται να διατηρήσει τη θέση της και το 2020 παρά τις όποιες μειώσεις σημειώνονται σε παραδοσιακά καταναλώτριες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Γαλλία.

4. Πρωτιά στην Ευρώπη της Πορτογαλίας
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η Πορτογαλία αναμένεται πως θα ξεπεράσει τη Γαλλία σε όγκο κατανάλωσης. Σε αυτό θα συμβάλλει και η ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα. Παράλληλα η Γαλλία αναμένεται να μειώσει την κατανάλωσή της κατά 7,5% ποσοστό που αντιστοιχεί στην ετήσια ατομική κατανάλωση των 43,63 λίτρων.

Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η Πορτογαλία αναμένεται πως θα ξεπεράσει τη Γαλλία σε όγκο κατανάλωσης οίνου
Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η Πορτογαλία αναμένεται πως θα ξεπεράσει τη Γαλλία σε όγκο κατανάλωσης οίνου

5. Οι μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής αναμένονται αμετάβλητες
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IWSR η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσουν να είναι οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγής ανά τον κόσμο με την Κίνα να είναι τρίτη.

6. Η μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης αναμένεται να παρατηρηθεί στην Ινδία.
Η χαμηλή κατανάλωση της Ινδίας η οποία για το 2016 άγγιξε τα 1,81 εκατομμύρια κιβώτια αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 49,7% μέχρι το 2020. Αύξηση σε σημαντικό ποσοστό αναμένεται να παρατηρηθεί επίσης και στο Μεξικό.

Η μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης οίνου αναμένεται να παρατηρηθεί στην Ινδία.
Η μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης οίνου αναμένεται να παρατηρηθεί στην Ινδία.

7. Οι τρεις αφρικανικές χώρες που θα μπουν στο top 10 των εισαγωγών
Η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Ναμίμπια και η Νιγηρία είναι οι τρεις χώρες της Αφρικής οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο εισαγωγών με κύριο προμηθευτή τους την Ισπανία και ιδιαίτερη ζήτηση για το χύμα κρασί.

8. Ροζ η επικρατούσα χρωματική τάση
Όσον αφορά στην τάση που υπάρχει στα χρώματα το ροζέ εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη τάση και αναμένεται να αυξηθούν σε όγκο κατά 5,9% μέχρι το 2020.

9. Prosecco το δημοφιλέστερο στην Ιταλία
Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι η πρώτη περιοχή κατανάλωσης Prosecco και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σε ποσοστό 13,6%. Στη δεύτερη θέση της κατανάλωσης βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο και στην τρίτη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι η πρώτη περιοχή κατανάλωσης Prosecco
Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι η πρώτη περιοχή κατανάλωσης Prosecco

10. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σε επίπεδο αξίας παραμένει η Γαλλία
Αμετάβλητη φαίνεται πως θα παραμείνει η υπεροχή της Γαλλίας στις εξαγωγές για το 2020. Στη δεύτερη θέση παραμένει η Ιταλία ενώ η Ισπανία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία ειδικά στην Κίνα.