Καφές για μακροζωία

20 Απριλίου 2017

Μπορεί μέχρι σήμερα να λέγαμε «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» όμως νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Η εν λόγω έρευνα έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες για τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ στην υγεία μας. Σύμφωνα με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ο Καφές περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά συστατικά από τα οποία ορισμένα ωφέλιμα.

Καφές για μακροζωία

Ας δούμε όμως ειδικότερα σε περιπτώσεις ο Καφές μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμος:

Διαβήτης τύπου 2
Το 2016 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της Αμερικανικής Διαβητολογικής Ένωσης σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση 6 φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 κατά 33% τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του Χάρβαρντ έρχονται να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη θέση θέτοντας όμως το ερώτημα για το εάν τα οφέλη προέρχονται από την καφεΐνη ή από κάποιο άλλο παράγοντα.

Καφές για μακροζωία
Καφές για μακροζωία

Καρδιακή νόσος
Μία κορεατική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Health» (Μάρτιος 2017) υποστηρίζει πως η κατανάλωση 3 με 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με λιγότερη εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες. Σε αυτό η πρόσφατη έρευνα προτείνει πως μία μετριοπαθής κατανάλωση καφέ μειώνει το ποσοστό πρόωρης θνησιμότητας εξαιτίας κάποιας καρδιακής νόσου. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ύπαρξη ερευνών που αναφέρουν τον καφέ ως έναν παράγοντα κινδύνου για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Καφές για μακροζωία
Καφές για μακροζωία

Κύρωση ή καρκίνος του ήπατος
Βάσει της νεότερης μελέτης θεωρείται πως η μετριοπαθής κατανάλωση καφέ είναι σε θέση να μειώσει την ταχύτητα εξάπλωσης της ασθένειας σε πολύ σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί εάν η επίδραση αυτή οφείλεται στην επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό ή πρόκειται για κάποιο άλλο συστατικό που εντοπίζεται στον καφέ.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση επιστημονικών ερευνών η οποία πρέπει να διανυθεί προτού καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Οι ερευνητές τονίζουν πως θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως υπάρχουν και αρνητικές επιδράσεις και πως το ωφέλιμο σίγουρα δεν βρίσκεται στην υπερβολή.