Ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην παράδοση και στη θρησκεία μας, το οποίο κρύβει έναν ουσιαστικότερο συμβολισμό… Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα για τα πασχαλινά αβγά!
Κάθε έθιμο έχει πίσω του μία μεγάλη ιστορία, έναν θρύλο ή ένα μύθο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπάρχουν διαφορετικοί θρύλοι πίσω από τα κόκκινα αυγά της Λαμπρής. Ο πρώτος θρύλος αναφέρει πως μετά την Ανάσταση του Κυρίου η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα ανακοινώνοντάς του ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνος δεν την πίστεψε και της απάντησε πως εάν κάτι τέτοιο ισχύει τότε τα λευκά αυγά που βρίσκονταν σε ένα κοντινό καλάθι θα έπρεπε να γίνουν κόκκινα, όπερ και εγένετο μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Καίσαρα.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο Ρώσικο μοναστήρι της Μαρίας Μαγδαληνής στους Άγιους Τόπους πάνω από το τέμπλο του ιερού βήματος υπάρχει μία τοιχογραφία όπου παρουσιάζεται η Αγία να προσφέρει ένα κόκκινο αυγό στον Καίσαρα. Μία παραλλαγή του συγκεκριμένου θρύλου αναφέρει πως μία απλή γυναίκα όταν άκουσε την είδηση της Ανάστασης δεν την πίστεψε και αποκρίθηκε σε όσους διέδιδαν την είδηση πως εάν κάτι τέτοιο ισχύει τότε τα αβγά που κρατάει να γίνουν κόκκινα. Το θαύμα έγινε μπροστά στα μάτια όλων και η γυναίκα πείστηκε. Ένας άλλος θρύλος υποστηρίζει πως η Παναγία είχε προσφέρει αβγά στους δεσμώτες του Υιού της προκειμένου να του φερθούν καλά κι από τα δάκρυά της τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα.
Ο συμβολισμός
Όποια κι αν είναι η ιστορία πίσω από τον θρύλο τα κόκκινα αβγά αποτελούν μία από τις βασικότερες γαστρονομικές μας παραδόσεις κατά τον εορτασμό της Ανάστασης. Οι πιστοί βάφουν τα αυγά κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και υπάρχει συμβολισμός τόσο στο χρώμα όσο και στο προϊόν. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα την ημέρα που έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος όπου ο Κύριος προσέφερε στους μαθητές του άρτο και κρασί, το σώμα και το αίμα Του. Το κόκκινο χρώμα σύμφωνα πάντα με την ορθόδοξη παράδοση, συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε ενώ παράλληλα συμβολίζει και τη χαρά. Το ίδιο το αβγό συμβολίζει την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής και την αναγέννηση. Από ιστορικές αναφορές πληροφορούμαστε την ύπαρξη του εθίμου και στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου (272-337 μ.Χ.) ο οποίος μαζί με τη μητέρα του Αγία Ελένη προσέφεραν την Κυριακή του Πάσχα κόκκινα αβγά στους καλεσμένους τους.
Τρόποι βαφής
Πριν ανακαλυφθούν οι σύγχρονες βαφές τα αβγά υπήρχαν πιο… φυσικοί τρόποι βαφής. Οι νοικοκυρές είτε έβραζαν φύλλα από κρεμμύδια είτε παντζάρια και χρησιμοποιούσαν το χρωματιστό νερό τους για να βαφτίσουν σε αυτό τα αβγά τους. Μάλιστα υπήρχε και η συνήθεια να απεικονίζονται διάφορα σχέδια επάνω στο αβγό τα οποία πετύχαιναν χρησιμοποιώντας διάφορα φύλλα.