Μιράν: Ένα γευστικό ταξίδι 90 ετών με άρωμα ανατολής

9 Δεκεμβρίου 2016

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση των μικρών Ελλήνων παραγωγών και την εξαγωγική ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές, η αλλαντοποιία Μιράν, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την πορεία των ενενήντα χρόνων της προσφέροντας ξεχωριστά προϊόντα γεμάτα ιστορία και άρωμα ανατολής.

Το ιστορικό παστουρματζίδικο Μιράν «πλημμυρίζει» τις αισθήσεις εδώ και ενενήντα χρόνια με ξεχωριστές γεύσεις δανεισμένες από την ανατολή. Εξαιρετικά εδέσματα όπως παστουρμάς, σουτζούκι, λουκάνικα, τυριά και άλλοι γευστικοί θησαυροί «αιχμαλωτίζουν» όποιον τους δοκιμάσει, «ταξιδεύοντας» τους στην παράδοση και την ιστορία. Ποια είναι όμως η ιστορία της αλλαντοποιίας Μιράν;

Με καταγωγή από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, μετά από μία πορεία στρωμένη από διωγμούς, ξεριζωμούς και ιστορικά γεγονότα, η οικογένειά του Μιράν Κουρουνλιάν τον Αύγουστο του 1922 εγκαθίστανται στον Πειραιά και αρχίζουν να εξασκήσουν τη μόνη τέχνη που γνώριζαν πολύ καλά. Ο Μιράν Κουρουνλιάν αρχίζει να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι με όλη του τη μαεστρία σύμφωνα με τις παραδοσιακές αρμένικες συνταγές. Διακινώντας τα αγαθά του ο ίδιος σχεδόν χέρι-χέρι, αποκτά ένα μαγαζί λίγων τετραγωνικών στην οδό Ευριπίδου, όπου έως και σήμερα αποτελεί ένα υπόδειγμα αλλαντοπωλείου και όχι μόνο. Τα προϊόντα του ξεχωρίζουν για την ποιότητα καθώς και για την ιδιαίτερη γεύση τους και γίνονται σιγά-σιγά γνωστά σε όλη τη χώρα.

Μιράν: Ένα γευστικό ταξίδι 90 ετών με άρωμα ανατολής
Μιράν: Ένα γευστικό ταξίδι 90 ετών με άρωμα ανατολής

Η φήμη της επιχείρησης γρήγορα επεκτάθηκε, μαζί και η ίδια η επιχείρηση. Το 1950 σηματοδότησε η δημιουργία ενός πρότυπου εργοστασίου για την παραγωγή των προϊόντων ΜΙΡΑΝ, μεγαλώνοντας έτσι το δίκτυο διανομής μας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Λίγα χρόνια αργότερα, το εργαστήριο ανέλαβε ο γιος του παππού Μιράν, Μπέδρος Κουρουνλιάν, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του ιδρυτή, αλλά αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες για το μέλλον. Παράλληλα επεκτείνεται ακόμη περισσότερο το δίκτυο διανομής και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και επεκτείνεται η πελατεία στην Οδό Ευριπίδου 45 στην Αθήνα θέτοντας σε λειτουργία ένα σύστημα διανομής κατ΄ οίκον σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη δεκαετία του 90, την επιχείρηση αναλαμβάνουν οι «κληρονόμοι» της παράδοσης και της αφοσίωσης του παππού Μιράν, ο συνονόματος Μιράν και ο Κρικόρ Κουρουνλιάν. Με την επίμονη και συνεχή δουλειά, οι εγγονοί καταφέρνουν να μετατρέψουν την εταιρία Μιράν στη μεγαλύτερη στο είδος της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, διατηρούν ανέπαφη τη μέθοδο για την επεξεργασία των προϊόντων από την εποχή της δημιουργίας του πρώτου εργαστηρίου. Ο παστουρμάς στεγνώνει σε ευάερους και ευήλιους χώρους, χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση, με αποτέλεσμα η ωρίμανσή του να γίνεται φυσικά και αβίαστα. Μία χρονοβόρα μέθοδος, που όμως δικαιώνεται απόλυτα στο αποτέλεσμα.

ΜΙΡΑΝ: Ένα γευστικό ταξίδι 90 ετών με άρωμα ανατολής
ΜΙΡΑΝ: Ένα γευστικό ταξίδι 90 ετών με άρωμα ανατολής

Ο ΜΙΡΑΝ σήμερα
Οι προσπάθειες ξεπερνούν πλέον τα όρια της Ελλάδας ώστε τα προϊόντα ΜΙΡΑΝ να γίνουν γνωστά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα εξερευνούν τόσο τις δυνατότητες για νέα προϊόντα, όσο και την επέκταση του ιστορικού πλέον καταστήματος στην Οδό Ευριπίδου. Ως αποτέλεσμα, συνάπτονται συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς και παράγονται πλέον και μοσχαρίσια λουκάνικα με τη σφραγίδα ΜΙΡΑΝ. Επιπλέον, στα εδέσματά προστίθεται και ο σπάνιος παστουρμάς καμήλας, ένα ελαφρύ στη γεύση προϊόν που δένει αρμονικά με τα μπαχαρικά του παστουρμά. Αλλά οι καινοτομίες δεν σταματούν εκεί. Η αλλαντοποιία ΜΙΡΑΝ δημιούργησε έναν άοοσμο παστουρμά (πατέντα), η επιτυχία του οποίου στηρίζεται στην φυσική επεξεργασία του μίγματος που καλύπτει τον παστουρμά. Επιπλέον, έχει κυκλοφορήσει και παστουρμάς σε φέτες σε ειδική αεροστεγή συσκευασία, για να διατηρεί όλη του τη φρεσκάδα.

Επιπλέον, πρόσφατα αναδιαμορφώθηκε το κατάστημά στην Οδό Ευριπίδου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που «παντρεύει» ιδανικά την παράδοση με στοιχεία του σήμερα και προσφέρει πολλά ντόπια προϊόντα όπως μπαχαρικά, τυριά, αλλαντικά και εκλεκτά εδέσματα από Μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Με σκοπό την ενδυνάμωση της ονόματος ΜΙΡΑΝ δημιουργήθηκε νέο κατάστημα στον Πειραιά, στη οδό Τσαμαδου 2 και Γούναρη. Μέσα στον έναν αιώνα ζωής αυτής της επιχείρησης, σκοπός παραμένει πάντα η αφοσίωση στην ποιότητα. Ένα μυστικό του εμπνευστή Μιράν Κουρουνλιάν που είναι πλέον κοινό σε όλη την οικογένεια ΜΙΡΑΝ…

Μιράν: Ένα γευστικό ταξίδι 90 ετών με άρωμα ανατολής
Μιράν: Ένα γευστικό ταξίδι 90 ετών με άρωμα ανατολής

Τα φημισμένα προϊόντα της αλλαντοποιίας ΜΙΡΑΝ

Σουτζούκι: Παρασκευάζεται από βοδινό κρέας. Είναι προϊόν αέρος και είναι μέτριο στο κάψιμο, τρώγεται ωμό και ζεστό.
Παστουρμάς: Το κρέας παρασκευάζεται από κρέας μόσχου και καμήλας. Ο παστουρμάς από κρέας καμήλας είναι ιδιαίτερα δυσεύρετος.
Λουκάνικα: Παρασκευάζεται από βοδινό κρέας, περιέχει ρίγανη και είναι απαλό στην γεύση. Διατίθεται σε πακέτα μισού και ενός κιλού.
Σουτζούκι τύπου Καισαρείας: Είναι προϊόν αέρος και παρασκευάζεται από βοδινό κρέας. Είναι πολύ καυτερό.
Παστράμι: Το παστράμι παρασκευάζεται απο Βοδινό κρέας και φτιάχνεται απο όλα τα μέρη του ζώου. Έχει την εμφάνιση του παστουρμά χωρίς την επικάλυψη του μίγματος απο το τσιμένι και τα μπαχαρικά.