Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 το Νότιο Αιγαίο

6 Δεκεμβρίου 2016

Ένα τεράστιο επίτευγμα πέτυχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς αναδείχθηκε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019. Πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας διάκριση, που τοποθετεί την ελληνική γαστρονομία στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και προωθεί τα τοπικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού. 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κέρδισε επάξια τη σπουδαία διάκριση «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», τοποθετώντας τη γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, στην κορυφή της Ευρώπης. Η εξαιρετική αυτή διάκριση, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της.

Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 το Νότιο Αιγαίο

Ένας γαστρονομικός πλούτος και μια κουζίνα, από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες του κόσμου, που της δίνεται τώρα η δυνατότητα να τη γνωρίσει όλη η Ευρώπη. Μέσα από τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης (τίτλος που θα συνοδεύει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τώρα και για τρία ολόκληρα χρόνια), στόχος της Περιφέρειας είναι να καταστεί διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών και στη μύηση των επισκεπτών στον γαστρονομικό της πλούτο.

Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο Άαρχους της Δανίας, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την ανάδειξη της Αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine) και των εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας, παραδοσιακών προϊόντων της. Πενήντα διαφορετικά νησιά, με πενήντα διαφορετικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και παραδόσεις, αποτελούν τον συνδυασμό της γαστρονομικής κουλτούρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτόφυτων βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 το Νότιο Αιγαίο
Φωτογραφικό καρέ που συμπεριλαμβανόταν στην πρόταση που κατατέθηκε για την υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου για Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Η πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου, αποτέλεσε συνολική προσπάθεια όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μάλιστα ενεπλάκησαν 117 εταίροι από όλα τα νησιά, ενώ στρατηγικοί συνεργάτες αποτέλεσαν τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι λέσχες Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων το Sympossio Greek Gourmet Touring, αλλά και σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, από απλούς εθελοντές μέχρι επίσημους φορείς. Επίσημος και αποκλειστικός μεταφορέας είναι η Aegean Airlines ενώ επίσημος χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 το Νότιο Αιγαίο
Η Χάιντι Λαζάνη επικεφαλής της διεκδίκησης του τίτλου της ERG και Διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειάρχη ανάμεσα σε καταξιωμένους σεφ του Νοτίου Αιγαίου

Η απονομή του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, μια σειρά από δράσεις, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT). Μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεργασίες με διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, για την ανάδειξη της αιγαιακής κουζίνας.

Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 το Νότιο Αιγαίο

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεγάλη αυτή διάκριση της Περιφέρειας, που αποτελεί την προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας πως αποτελεί διάκριση όχι μόνο τοπικής, αλλά και εθνικής εμβέλειας, που αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες και προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος και που οφείλουμε να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε διεθνώς, όπως ακριβώς του αξίζει.

ΠΗΓΗ: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου