Έρευνα Πανεπιστημίου Cambridge: τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

7 Νοεμβρίου 2016

Επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Cambridge απέδειξε ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι ακόμη περισσότερα από εκείνα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η μεσογειακή δίαιτα είναι ικανή να μειώσει τα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μπορεί τα οφέλη που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή –κυρίως μέσα από ένα πρόγραμμα πλούσιο σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά- να είναι γνωστά. Ωστόσο, η έρευνα που έλαβε χώρο στη Μεγάλη Βρετανία από την βασική ερευνήτρια Δρ. Nita Forouhi και την επιστημονική ομάδα του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Επιδημιολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου του Cambridge, καταλήγει σε πολύ σημαντικά αλλά και συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Έρευνα Πανεπιστημίου Cambridge: Νέα ευρήματα για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολύ σημαντικά.

Ποια είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής; Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, χιλιάδες θάνατοι που οφείλονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή. Συγκεκριμένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να προλάβει 19.000 θανάτους από τους 155.000 που προέρχονται από καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Η έρευνα βασίστηκε σε 23.902 δείγματα ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των σαράντα ετών από την Κομητεία του Norfolk της Ανατολικής Αγγλίας για περισσότερα από δώδεκα χρόνια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 12,5% των καρδιαγγειακών θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν περισσότεροι Βρετανοί ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υγιείς άνθρωποι που υιοθέτησαν τις συνήθειες της μεσογειακής διατροφής είχαν από 6 έως και 16% χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν άλλη διατροφή.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Επιδημιολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου του Cambridge, Δρ. Forouhi: «Είναι σημαντική η ενθάρρυνση υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και άλλων σημαντικών παραγόντων, όπως την αποφυγή του καπνίσματος και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση».

Έρευνα Πανεπιστημίου Cambridge: Νέα ευρήματα για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Όμως, ποιες τροφές περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή; Πρόκειται για διατροφικές συνήθειες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα πουλερικά και το κρασί καταναλώνονται με μέτρο, ενώ το κόκκινο κρέας έχει ακόμη πιο χαμηλή κατανάλωση. Η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge μας υπενθυμίζει ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντικά. Με άλλα λόγια, η στήριξη των τοπικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών που αποτελούν συνώνυμο της μεσογειακής διατροφής είναι αναγκαία όχι μόνο για την ενίσχυση του του ελληνικού αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα αλλά και για την ίδια την υγεία μας.