Δημιουργία Δικτύου για το κρητικό τυρί

2 Νοεμβρίου 2016

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία δικτύου (Cluster), για το κρητικό τυρί έγινε πριν λίγες ημέρες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αντώνη Παπαδεράκη.

Το Δίκτυο Κρητικού Τυριού είναι γεγονός. Οι τυροκόμοι της Κρήτης ένωσαν τις δυνάμεις τους και υπέγραψαν το Καταστατικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο την ανάδειξη των κρητικών τυροκομικών προϊόντων, καθώς και την προώθησή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου -μέλος του Enterprise Europe Network- ώστε να υλοποιηθούν δράσεις που θα ενισχύσουν τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες τυροκομικές μονάδες της Κρήτης. Η εταιρεία θα αναπτύσσει πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην τόνωση της αναγνωρισιμότητας του κρητικού τυριού, ενώ δεν θα ασκεί δραστηριότητες παραγωγής, μεταποίησης ή εμπορίας τυριού και άλλων τυροκομικών προϊόντων. Μέλημα του δικτύου είναι να γίνει γνωστό το κρητικό τυρί ως βασικό στοιχείο της κρητικής διατροφής και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Δημιουργία Δικτύου για το κρητικό τυρί
Στιγμιότυπο από τη συνέλευση

Όσον αφορά τη διαδικασία εγγραφής στο Δίκτυο για το κρητικό τυρί, αυτή παραμένει ανοικτή για φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ολοκληρώνεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης από τη Γενική Συνέλευση. Μέσα από αυτή τη συνεργασία ενισχύεται η προσπάθεια να διεκδικήσουν οι Έλληνες τυροκόμοι μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί Πρόσκληση για τη ανάπτυξη Cluster μέσω του ΕΣΠΑ με την πρόθεση να χρηματοδοτηθούν και αντίστοιχες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αντώνης Παπαδεράκης.

Επιπλέον, την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων της Κρήτης στο Δίκτυο Κρητικού Τυριού και την υπογραφή του Καταστατικού εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, τονίζοντας ότι ο σύγχρονος ρόλος των Επιμελητηρίων είναι να υλοποιούν δράσεις που ανοίγουν νέους δρόμους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.