Ακτινίδιο: Ένα φρούτο εξαιρετικά κερδοφόρο

31 Οκτωβρίου 2016

Με κυρίαρχα θέματα την ποιοτική παραγωγή και τις εξαγωγές του ακτινιδίου όσο και την αντιμετώπιση της παράνομης πρώιμης κοπής ακτινιδίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης με εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλλιεργητών ακτινιδίου. Μήπως το Ακτινίδιο είναι πιο κερδοφόρο απ’ ότι πιστεύαμε;

Η ευδοκίμηση και η ποιοτική παραγωγή όσον αφορά το Ακτινίδιο στην Ελλάδα, όπως επίσης η άμεση αντιμετώπιση της παράνομης πρώιμης κοπής ακτινιδίου και η διακίνησή του σε συνθήκες που υποβαθμίζουν την ποιότητα του φρούτου ήταν τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη και των εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλλιεργητών ακτινιδίου από τους νομούς Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας και Άρτας.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών Παραγωγών Ακτινιδίου έθεσαν τα ζητήματα της παράνομης πρώιμης συλλογής των ακτινιδίων, της παράνομης και χωρίς τυποποίηση εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων του ελέγχου της παράνομης εξαγωγικής διαδικασίας στις πύλες εξόδου όπως η Πάτρα, η Ηγουμενίτσα και ο Προμαχώνας.

Ακτινίδιο: Ένα φρούτο εξαιρετικά κερδοφόρο για τον παραγωγό και την εθνική οικονομία
Ακτινίδιο: Η ποιοτική παραγωγή και οι εξαγωγές του ακτινιδίου αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα της συνάντησης.

Η διαχείριση της παραγωγής όσον αφορά το Ακτινίδιο επιβάλλεται να γίνει άμεσα αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην καλλιέργεια ακτινιδίου μετά την Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία. Πρόκειται για ένα φρούτο εξαιρετικά κερδοφόρου για τον παραγωγό και την Εθνική Οικονομία και θα πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα τα φαινόμενα της παράνομης εξαγωγής χύμα ακτινιδίων και της διακίνησης παράνομα πρώιμα κομμένων ακτινιδίων που ζημιώνουν τον παραγωγό και δυσφημίζουν την διεθνή αγορά, την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου.

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός στη συνάντηση του με τους Παραγωγούς και τους Εξαγωγείς Ακτινιδίου, υπογράμμισε την κατεπείγουσα προτεραιότητα για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική δυνατότητα στήριξης των συλλογικών προσπαθειών μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις ομάδες Παραγωγών και την καθετοποιημένη δράση τους, ενώ επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ κινείται για την υπογραφή συμφωνιών για τις φυτουγειονομικές προϋποθέσεις εξαγωγής των ακτινιδίων σε χώρες που είναι μεγάλες αγορές, όπως η Κορέα.

Τέλος, συζητήθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας σύγχρονων ψυκτικών εγκαταστάσεων για την αποθήκευση του ακτινιδίου, η αλλαγή της εγκυκλίου για τον τρόπο προσδιορισμού της ημερομηνίας έναρξης συγκομιδής, οι νέες ποικιλίες όσον αφορά το Ακτινίδιο και η διαχείρισή τους, ο επαπειλούμενος κίνδυνος προσβολής των φυτειών όπως επίσης και η αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης φυτουγειονομικού πρωτοκόλλου.