Η Μεντόζα της Αργεντινής «πλημμύρισε» από ερωτηματολόγια, άγχος, τυφλές δοκιμές κρασιών και αποσταγμάτων, 61 επίμονους οινοχόους από 59 χώρες και έναν μεγάλο νικητή, τον Arvid Rosengren.
«Έχω καταβάλει τεράστια προσπάθεια και έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στη βελτίωσή μου ως οινοχόος ώστε να μπορώ να συμμετέχω σε διαγωνισμούς τέτοιου βεληνεκούς. Αυτό περιλαμβάνει απαιτητική θεωρητική μελέτη, τυφλή δοκιμή, καθώς επίσης και πρακτικές ασκήσεις». Αυτό είχε δηλώσει ο 31χρονος Σουηδός Arvid Rosengren, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του «Καλύτερου Οινοχόου του κόσμου για το 2016» στην Μεντόζα της Αργεντινής, επιβεβαιώνοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Στον 15ο Διεθνή Διαγωνισμό Οινοχόων που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (Association de la Sommellerie) σε συνεργασία με την τοπική Ένωση της Αργεντινής συμμετείχαν 61 διαγωνιζόμενοι από 59 χώρες. Από τους 61 συμμετέχοντες, στη φάση των ημιτελικών προχώρησαν 15. Πρόκειται για τους: Christian Jacobson (Δανία), Heidi Makinen (Φινλανδία), Henrik Dalh Johansen (Νορβηγία), Raimonds Tomsons (Λετονία), Robert Andersson (Σουηδία), Arvid Rosengren (Σουηδία), Hiroshi Hishida (Ιαπωνία), David Biraud (Γαλλία), Paz Levinson (Αργεντινή), Satoru Mori (Ιαπωνία), Elyse Lambert (Καναδά), Piotr Pietras (Πολωνία), Alexander Rassadkin (Ρωσία), Gareth Ferreira (Νότια Αφρική) και Julie Dupouy (Ιρλανδία).
Στην τελική δοκιμασία κονταροχτυπήθηκαν στην επιβλητική αίθουσα του Teatro Independencia οι εξής τρεις: Η Julie Dupouy από την Ιρλανδία, η οποία «τερμάτισε» στην τρίτη θέση, ο αργυρός David Biraud από τη Γαλλία και ο Arvid Rosengren από τη Σουηδία, ο οποίος στέφθηκε ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού.
Ο διάσημος sommelier και κάτοχος πλέον της διάκρισης «Καλύτερος οινοχόος του κόσμου για το 2016» είναι ο δεύτερος Σουηδός που κατακτά αυτόν τον περιζήτητο τίτλο, καθώς το 2007, νικητής του 12ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, αναδείχθηκε ο συμπατριώτης του Andreas Larsson.
Μάλιστα, ο φετινός νικητής Arvid Rosengren που ζει τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη, μας «ξεναγεί» στον μοναχικό μονοπάτι που ακολούθησε για να φθάσει στο δικό του Έβερεστ: «τα τελευταία έξι χρόνια ξυπνάω και διαβάζω για δύο ώρες. Το ψυγείο στο διαμέρισμά μου δεν έχει τίποτε άλλο πέρα από μπουκάλια με κρασί και λίγα αυγά. Δύσκολα θα διαβάσω ένα βιβλίο που δεν αφορά το κρασί ή θα παρακολουθήσω μία ταινία γιατί αν το κάνω θα νιώσω ενοχές που δεν μελετώ για τον οίνο. Σκέφτομαι να ανοίξω την τηλεόραση αλλά δεν το κάνω γιατί θα πρέπει να διαβάσω, παραδείγματος χάριν τις διαφορετικές ποικιλίες οίνου στη Βουλγαρία».
Ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στο πολυπολιτισμικό αυτό πάζλ με κοινό παρανομαστή το κρασί είχε ο Έλληνας οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος που κατέκτησε την αξιόλογη 17η θέση.