Μετατρέποντας ένα αμοργιανό γιατροσόφι των παλιών, το βραστάρι, σε ρακόμελο το 2003, η ποτοποιία «Αμοργός» ή Amorgion ξεκινάει τα πρώτα της πρωτοποριακά της βήματα το 2000 παρασκευάζοντας συνταγές με ρακή, μέλι και βότανα στο νησί.
Το 2012, ο δημιουργός της ποτοποιίας, Αντώνης Βεκρής, ξεκίνησε την παραγωγή της καινοτόμου αμοργιανής τεκίλας, «Μεκίλα». «Ήξερα ότι η τεκίλα στο Μεξικό παράγεται από τον κάκτο Αγαύη και βλέποντας τις φραγκοσυκιές που είναι γεμάτο το νησί μας, δημιούργησα την αμοργιανή τεκίλα, ή αλλιώς Μεκίλα» αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Ο κ. Βεκρής δημιούργησε την άσπρη Μεκίλα, την κίτρινη Μεκίλα, που περιέχει μέλι, και την παλαιωμένη Μεκίλα, που είναι 100% απόσταγμα σε δρύινα βαρέλια τριών χρόνων.
Μέσα από τα φραγκόσυκα γεννήθηκε και η ιδέα για το λικέρ φραγκοσυκόμελο. «Έχουμε τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα παραδοσιακά προϊόντα μας» δηλώνει ο Αντώνης Βεκρής. «Πουλάμε τα προϊόντα μέσω εφτά μαγαζιών σε Αμοργό, Τήνο, Άνδρο και Αθήνα υπό την ονομασία Amorgion Shop, αλλά και μέσω του e – shop μας» υπογραμμίζει. «Είμαστε απλωμένοι σε όλη την Ελλάδα, και το ρακόμελο μας είναι το πιο διαδομένο, καθώς βρίσκεται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα προϊόντα μας πωλούνται σε κάβες, φούρνους, μεζεδοπωλεία και χώρους εστίασης. Σήμερα η εταιρεία έχει 26 διαφορετικούς κωδικούς» τονίζει ο κ. Βεκρής. Αξίχζει να σημειωθεί πως το «Αμόργιον Ρακόμελο» πωλείται σήμερα σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Κύπρο.Δέκα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό Olymp Awards
Τα προϊόντα της Amorgion απέσπασαν δέκα βραβεία ποιότητας στον διεθνή διαγωνισμό Olymp Awards 2022. Εκτός απο το Αμόργιον Ρακόμελο και την Μεκίλα, στον διαγωνισμό ξεχώρισαν
- το Αμοργιανό Παστέλι,
- η Ψημένη, λικέρ από απόσταγμα στεμφύλων με ζάχαρη, μέλι και βότανα
- το Ροδόμελο,
- το Μελίκρατον Οινόμελο, απόσταγμα στεμφύλων με οίνο, μέλι, ζάχαρη και οκτώ βότανα που ευδοκιμούν στην Αμοργό.