Πέθανε, σε ηλικία 93 ετών, ο Ado Campeol, γνωστός ως “πατέρας του τιραμισού”.
Ο Campeol ήταν ιδιοκτήτης του ιταλικού εστιατορίου “Le Beccherie” στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας, στο οποίο θεωρείται ευρέως ότι εφευρέθηκε το τιραμισού, το 1969. Το γλυκό, το οποίο περιέχει μπισκότα σαβαγιάρ, βρεγμένα με καφέ, που καλύπτονται από το ιταλικό κρεμώδες τυρί, μασκαρπόνε, προστέθηκε στο μενού του εστιατορίου το 1972, αλλά οι ιδιοκτήτες του ποτέ δεν καταχώρησαν την πατέντα. Έκτοτε έγινε ταυτόσημο της ιταλικής κουζίνας και υιοθετήθηκε από σεφ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το γλυκό φαίνεται ότι δημιουργήθηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια παρασκευής παγωτού βανίλια από τον σεφ του εστιατορίου και συν-εφευρέτη, τον Roberto Linguanotto, όταν έριξε λίγο μασκαρπόνε στο μείγμα αβγών και ζάχαρης. Ο ίδιος, όταν παρατήρησε την ευχάριστη γεύση του μείγματος, απευθύνθηκε στην σύζυγο του Campeol, Alba. Έπειτα οι δυό τους τελειοποίησαν το γλυκό, προσθέτοντας σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και πασπαλίζοντάς το με κακάο και το βάφτισαν “Tira mi su”, που σημαίνει “Σήκωσέ με”.
Ado Campeol: πέθανε ο “πατέρας του τιραμισού”
The DeliFair Team
3 Νοεμβρίου 2021