Νέες εξαγωγικές δυνατότητες για τους Έλληνες παραγωγούς.
Την ίδια στιγμή που η παρουσία των παραδοσιακών ελληνικών ψαριών στη Σιγκαπούρη μειώνεται δραματικά λόγω της αύξηση των εξόδων μεταφοράς, νέες ευκαιρίες ανοίγονται για εκλεκτά ελληνικά εδέσματα όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
Όπως επισημαίνεται σε έρευνα αγοράς που εκπόνησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σιγκαπούρης, το κόστος αγοράς της ελληνικής τσιπούρας μπορεί να μην ξεπερνά τα 2,5 ευρώ το κιλό, το προϊόν όμως επιβαρύνεται με έξοδα μεταφοράς που υπερβαίνουν τα 9 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να φτάνει στον καταναλωτή σε τιμή άνω των 25 ευρώ ανά κιλό, στα μόλις τέσσερα καταστήματα λιανικής της περιοχής. Αντίστοιχα, στα λίγα εστιατόρια που διαθέτουν ελληνικό ψάρι, οι τιμές, στις οποίες προσφέρονται, κυμαίνονται από 55 έως 90 ευρώ ανά κιλό, ανάλογα με το είδος του ψαριού και το επίπεδο του εστιατορίου. Ωστοσο, με την αποκατάσταση των αεροπορικών μεταφορών στα επίπεδα του 2019, το κόστος μεταφοράς αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή 4 ευρώ ανά κιλό, διευκολύνοντας σημαντικά την διείσδυση του ελληνικού προϊόντος στην αγορά της Σιγκαπούρης
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αγορά της Σιγκαπούρης, το μερίδιο αγοράς των ελληνικών ιχθυηρών είναι εξαιρετικά μικρό με την τσιπούρα να καλύπτει το 60% των ελληνικών εισαγωγών, δεύτερο το λαυράκι (30%), ενώ τα φαγκριά και οι σαργοί καλύπτουν το υπόλοιπο 10%. Όπως επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ Σιγκαπούρης, οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο στόχευσης κινέζικων εστιατορίων, εστιατορίων θαλασσινών και εστιατορίων ξενοδοχείων, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι χρήστες ψαριών κρύου νερού και προϊόντων θαλασσινών. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί η προώθηση λιγότερο γνωστών ειδών ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του κυπρίνου, ενώ αξίζει να εξεταστεί η δυνατότητα προμήθειας ακριβών εδεσμάτων, όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και το ελληνικής παραγωγής χαβιάρι, καθώς υπάρχει σημαντικό καταναλωτικό ενδιαφέρον για εκλεκτά προϊόντα ανεξαρτήτως τιμής.