Αυξάνεται η ζήτηση για πουλερικά μέχρι το 2030

17 Αυγούστου 2021

Θα αυξάνεται μέχρι το 2030 η παγκόσμια παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του ΟΟΣΑ, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.

Όπως σημειώνεται στην μελέτη, η αύξηση αυτή θα οφείλεται κυρίως, στην παραγωγή πουλερικών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% έως το 2030, σε σύγκριση με την περίοδο 2018- 2020, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί και η καταναλωτική προτίμηση τους εις βάρος των άλλων ειδών κρέατος.

Άλλωστε τα πουλερικά έχουν κατοχυρωθεί ως μια πιο υγιεινή επιλογή, ενώ ταυτόχρονα, προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή. Για τους λόγους αυτούς, αλλά και λόγω της συγκυρίας της έλλειψης χοιρινού κρέατος λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε χώρες της Ασίας, οι περισσότερες χώρες αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή πουλερικών

Ενδεικτική φαίνεται πως είναι και η περίπτωση της Βραζιλίας των 215 εκατ. κατοίκων, όπου η κατανάλωση βόειου κρέατος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, τη στιγμή που το κρέας πουλερικών και τα αυγά αυξάνουν τις πωλήσεις τους κατά 7% και 9%, αντιστοίχως.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα είδη κρέατος, οι προβλέψεις για το 2030 δίνουν αύξηση 13% στην παραγωγή χοιρινού, αν και η σαφής ανοδική τάση θα αρχίσει μετά το 2023, όταν εκτιμάται ότι θα έχουν επουλωθεί στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας οι τεράστιες πληγές που άνοιξε η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, η παραγωγή χοιρινού στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται ανοδική, καθώς θα επηρεαστεί από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των καταναλωτών.

Το βόειο κρέας αναμένεται να παρουσιάσει μικρότερο βαθμό αύξησης της παραγωγής την επόμενη δεκαετία -μόλις 6%-, κάτι που αντανακλά την εξασθένηση της ζήτησης, προς όφελος του κρέατος πουλερικών.

Από την άλλη η παραγωγή πρόβειου κρέατος, που είναι σχετικά μικρή σε παγκόσμια κλίμακα, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16% έως το 2030. Αυτό, οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του κλάδου στην Ασία – ιδίως σε Κίνα, Πακιστάν, Ινδία. Στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει σταθερή