Ψηφιακές επισημάνσεις στις ετικέτες κρασιού από το 2024

26 Ιουλίου 2021

Τι σηματοδοτεί η νέα ετικέτα με διατροφική επισήμανση και κωδικό QR για τα κρασιά

Την αποδοχή του συνόλου των επαγγελματιών και φορέων του εγχώριου τομέα οίνου χαίρουν οι νέοι κανονισμοί της Κομισιόν, οι οποίοι προβλέπουν την νέες ετικέτες και κωδικό QR στις φιάλες με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τα συστατικά καθώς και για τον τόπο παραγωγής και προέλευσης των προϊόντων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της νέας κοινής γεωργικής πολιτικής, θα πρέπει πλέον να αναγράφεται στην ετικέτα κάθε φιάλης κρασιού η θερμιδική αξία με ένα σύμβολο E (ενέργεια) και με έναν αριθμό που δείχνει το θερμιδικό επίπεδο.

Παράλληλα, θα υπάρχει και ένας κωδικός QR, τον οποίο ο καταναλωτής θα μπορεί να σκανάρει μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και θα έχει άμεση πρόσβαση στον ιστότοπο του οινοποιείου, όπου θα δείχνει το ενεργειακό περιεχόμενο της φιάλης, τα συστατικά του οίνου, τον τόπο προέλευσης, τους αμπελώνες και τις ποικιλίες. Όλα τα οινοποιεία θα πρέπει να συμμορφωθούν στους κανονισμούς μέχρι το 2024, προχωρώντας στις αλλαγές και την προσθήκη των νέων επισημάνσεων.

«Όλοι οι φορείς του κρασιού είναι απόλυτα σύμφωνοι με τη συγκεκριμένη διαδικασία», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου λέγοντας παράλληλα ότι «η συγκεκριμένη κίνηση θα έπρεπε να είχε γίνει αρκετά νωρίτερα καθώς δεν προστατεύει μόνο τον καταναλωτή αλλά και τον ίδιο τον παραγωγό σε ό,τι αφορά την προέλευση του κρασιού».