Τρόφιμα και ποτά το 35% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ

13 Ιουλίου 2021

Ως η σημαντικότερη κατηγορία ελληνικών εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες αναδείχθηκε το 2020 αυτήν των τροφίμων και ποτών, ξεπερνώντας σε αξία την κατηγορία των βιομηχανικών προϊόντων και αυξάνοντας το μερίδιό της επί του συνόλου των εξαγωγών στις ΗΠΑ στο 35%, έναντι 28% το 2019.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της αμερικανικής επιτροπής διεθνούς εμπορίου που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Νέας Υόρκης, το οποίο επισημαίνει ότι η αύξηση του μεριδίου των τροφίμων/ποτών, παρά το τεράστιο πλήγμα που υπέστη ο κλάδος της εστίασης στις ΗΠΑ, αποτελεί δείγμα της δυναμικής και των δυνατοτήτων περαιτέρω διείσδυσής τους στην αμερικανική αγορά.
Το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας στις ΗΠΑ ήταν πέρυσι τα «λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα χωρίς ξύδι, μη κατεψυγμένα», καταγράφοντας συνολική αξία εξαγωγών 136,3 εκατ. ευρώ, έναντι 140,38 εκατ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω εξαγωγών αφορά στις επιτραπέζιες ελιές, γεγονός που τις κατατάσσει και φέτος στο σημαντικότερο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν μας στις ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η άνοδος της αξίας των τυροκομικών προϊόντων στα 30,65 εκατ. ευρώ, έναντι 27,7 εκατ. το 2019, παρά το γεγονός ότι οι σημαντικότεροι κωδικοί ελληνικών τυριών είχαν πληγεί από τους επιπρόσθετους δασμούς της κυβέρνησης Tραμπ. Εικάζεται ότι η δασμολογική ανακατάταξη των τυροκομικών μας προϊόντων, στην οποία κατέφυγαν πολλοί εισαγωγείς, ευνόησε τη διατήρηση των εισαγωγών σε υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, το 2020 σημειώθηκε πτώση των ελληνικών εξαγωγών, με αξία 34,9 εκατ. ευρώ, έναντι 38,85 εκατ. ευρώ το 2019. Τα αμερικανικά στοιχεία ωστόσο καταγράφουν σταθερότητα, με 42 εκατ. δολάρια για το 2020, έναντι 42,9 εκατ. για το 2019