Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

12 Φεβρουαρίου 2019

Η πρώτη σκέψη είναι το γάλα… κι όμως όχι! Η Νο 1 τροφή για γερά οστά είναι τα δαμάσκηνα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

Τα οστά αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς του σώματος μας, τα οποία αναδομούνται καθημερινά. Και όπως όλοι οι οργανισμοί, έτσι και τα οστά θα πρέπει να θρέφονται σωστά. Βασικό θρεπτικό συστατικό για τα οστά είναι το ασβέστιο. Και όπως όλοι γνωρίζουμε βασική πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μέχρι εδώ, λίγο πολύ, όλα γνωστά.
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γάλα ενισχύουν τα οστά κυρίως κατά την μικρή ηλικία. Από την εφηβεία και έπειτα τα οστά χρειάζονται επιπλέον πηγές βιταμινών και μετάλλων για να διατηρηθούν υγιή και γερά.
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών επιβραδύνοντας την οστεοπόρωση σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, καθώς έχουν μεγάλες ποσότητες μετάλλων όπως χαλκός, μαγνήσιο, βόριο και σελήνιο τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση των οστών και την παραγωγή κυττάρων που χτίζουν καινούριους οστικούς ιστούς.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως πέντε με έξι δαμάσκηνα – φρέσκα ή αποξηραμένα – είναι αρκετά για τον οργανισμό.
Επιπλέον τροφές όπως τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, περιέχουν ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και μέταλλα τα οποία που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ τα αμύγδαλα, βοηθούν στην καταπίεση κυττάρων που αναδομούν τους ιστούς των οστών μας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Τέλος η βιταμίνη D, επίσης είναι σημαντική, καθώς βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.