Fast food Vs εστιατορίων

28 Ιανουαρίου 2019

Νέα έρευνα θέλει τα γεύματα στα εστιατόρια να είναι πιο παχυντικά από ότι το fast food

Μέχρι σήμερα όλοι πιστεύαμε πως το γρήγορο φαγητό προσθέτει επιπλέον θερμίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να είναι ακόμα και επιβλαβές, καθώς συνδέεται με την παχυσαρκία. Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα καθώς υποστηρίζει πως το γεύμα σε ένα εστιατόριο είναι πιο παχυντικό από ότι σε ένα fast food.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, διεθνώς, και αυτό οφείλεται εν μέρει και στις μεγάλες και πλούσιες σε θερμίδες μερίδες των εστιατορίων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Ρόμπερτς που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν δειγματοληπτικά το θερμιδικό περιεχόμενο των μερίδων που παραγγέλνουν συχνότερα οι πελάτες σε 111 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια και fast food σε 5 χώρες, την Φινλανδία, την Κίνα, την Ινδία, την Βραζιλία και την Γκάνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 94% των μερίδων στα εστιατόρια και το 72% στις αλυσίδες fast food περιέχουν περισσότερες από 600 θερμίδες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο. Μάλιστα, στο 3% των εστιατορίων οι θερμίδες ανά γεύμα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000! Επιπλέον, βρήκαν ότι τα fast food γεύματα περιέχουν κατά μέσο όρο 33% λιγότερες θερμίδες από εκείνα των εστιατορίων (809 έναντι 1.317 θερμίδων).
«Το γρήγορο φαγητό έχει αποτελέσει ευρέως ένα εύκολο στόχο λόγω των πολλών θερμίδων του. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι εξίσου εύκολο να φάει κανείς παραπάνω από όσο πρέπει σε ένα μεγάλο εστιατόριο» δήλωσε η δρα Ρόμπερτς.

Μάλιστα στο ίδιο ιατρικό περιοδικό έχει δημοσιευτεί και βρετανική έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι μερίδες των fast food έχουν λιγότερες θερμίδες από αυτές των εστιατορίων. Συγκεκριμένα οι ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ που πραγματοποίησαν την σχετική έρευνα μέτρησαν τις θερμίδες 13.500 μερίδων (κυρίως πιάτων) 21 βρετανικών εστιατορίων και 6 αλυσίδων fast food και ανακάλυψαν ότι η fast food μερίδα έχει λιγότερες θερμίδες από εκείνη ενός εστιατορίου (751 έναντι 1.033, αντίστοιχα).