Β6: ο σύμμαχος της καλής υγείας

14 Ιανουαρίου 2019

Αναντικατάστατη και πολύτιμη για τον οργανισμό, η βιταμίνη Β6 είναι εξαιρετικά χρήσιμη για άτομα με υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια, όπως αθλητές και παιδιά.

Μία από τις οχτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γνωστή και ως πυριδοξίνη, η βιταμίνη Β6 είναι μια σημαντική βιταμίνη για το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, για την ενέργειά μας, την υγεία της καρδιάς, την παραγωγή ορμονών, την επεξεργασία του λίπους και των υδατανθράκων που καταναλώνουμε, καθώς εμπλέκεται σε περισσότερες από 100 αντιδράσεις, οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων στον οργανισμό μας.
Την λαμβάνουμε αποκλειστικά μέσω της διατροφής μας, γι αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 και τι προκαλεί η έλλειψή της. Αν και οι ελλείψεις σε Β6 είναι σχετικά σπάνιες, παρ’ όλ’ αυτά καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν τα συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη της.
Η έλλειψή της συνδέεται συνήθως με ζαλάδα, ναυτία, κόπωση, σύγχυση, αναιμία, δερματικά προβλήματα, όπως δερματίτιδες, γλωσσίτιδες, ή και προβλήματα που συνδέονται με την νοητική μας λειτουργία.Όσοι παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν και έλλειψη βιταμίνης Β6, ενώ πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές, όσοι καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, οι παχύσαρκοι και οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς και όσοι έχουν παθήσεις του ήπατος, του πεπτικού ή αυτοάνοσες παθήσεις.
Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται σε μια σειρά από λειτουργίες του οργανισμού, όπως στο σχηματισμό των αμινοξέων, στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, στη σύνθεση και λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών μας αιμοσφαιρίων. Συμμετέχει στη δημιουργία των αντισωμάτων, βοηθάει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών, ενώ είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Καταναλώνοντας τροφές όπως φασόλια, φακές, φιστίκια, ψωμί, δημητριακά, αυγό, κρέας και ψάρι διατηρούμε τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 στον οργανισμό μας σταθερά και εμποδίζουμε την έλλειψή της εξ αρχής.