11 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

12 Νοεμβρίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού συμμετείχαν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας», μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία- μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή οινοτουριστικών δικτύων. Από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα οι φίλοι του κρασιού είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα οινοποιεία των οινοτουριστικών δικτύων, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκονται. Οι επισκέπτες των οινοποιείων είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.

Στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού» συμετείχαν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας και συγκεκριμένα:
– Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»
– Η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας
– Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής
– Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου
– Η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου
– Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού τελεί υπό την αιγίδα της FedHATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού).