Η Πάτμος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς και ατμοσφαιρικούς προορισμούς, χωρίς όμως να απουσιάζει ο κοσμοπολίτικος αέρας ενός Αιγαιοπελαγίτικου νησιού και η πολιτιστική παράδοση.
Το «νησί της Αποκαλύψεως» και η «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» – όπως αποκαλείται η Πάτμος παγκοσμίως – το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος εξόριστος, έφτασε ώστε να ασκητέψει και εν συνεχεία να συγγράψει περί τα 95 μ.Χ. το ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς και ατμοσφαιρικούς προορισμούς της Ελλάδος. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση η Πάτμος είναι ένας από τους δύο τόπους στον κόσμο που ακούστηκε η φωνή του Θεού. Πιο συγκεκριμένα στο «Ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης», που υπάρχει ακόμα και σήμερα, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης συνομίλησε με τον Θεό και εκείνος του απήγγειλε το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης που ο Ιωάννης κατέγραψε με την βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου. Το βιβλίο αυτό έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και το δέος μεταξύ των Χριστιανών πιστών, οι οποίοι το θεωρούν προφητικό και προσέρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να προσκυνήσουν. Η Πάτμος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Με νόμο του Ελληνικού Κράτους ανακηρύχθηκε το 1981 «Ιερά Νήσος», ενώ το 1999 o Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών «UNESCO» ένταξε τη Χώρα της Πάτμου, τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Πρόκειται για έναν τόπο ευλογημένο αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτισμική και κυρίως θρησκευτική κληρονομιά, χωρίς όμως να απουσιάζει ο κοσμοπολίτικος αέρας ενός Αιγαιοπελαγίτικου νησιού και η πολιτιστική παράδοση. Η πολυσχιδής δαντελωτή ακτογραμμή της, δέκα φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας σε σχέση με την έκτασή της, δημιουργεί μοναδικούς κολπίσκους και παραλίες, άλλες βοτσαλωτές, άλλες με άμμο ή με βράχια και σπηλιές που καθιστούν την Πάτμο συνάμα έναν ιδανικό προορισμό γαλήνης, ηρεμίας, γραφικότητας, μυστικισμού και αναψυχής, που αγκαλιάζει με την αύρα της τον κάθε επισκέπτη. Με πλούσιο γαστρονομικό πλούτο, η Πάτμος διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων, συνταγών και εδεσμάτων, που μπορούν να χαρίσουν στον εκάστοτε επισκέπτη ακόμη μία μοναδική εμπειρία. Ντόπια λαχανικά, φρούτα, οι γνωστές τοπικές τυρόπιτες Πάτμου (σε σχήμα τάρτας) με γέμιση τοπικών τυριών, τα γεμιστά καλαμάρια, το ανθόνερο, το μυρωδάτο ψωμί και το ξακουστό γλυκό πουγγί με μέλι ή με ζάχαρη άχνη, είναι λίγες μόνο από τις γευστικές απολαύσεις που διαθέτει το νησί. Στα πολυάριθμα ταβερνάκια και εστιατόρια του νησιού, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τόσο σπιτικές παραδοσιακές συνταγές του νησιού, όσο και φρέσκα ψάρια και χειροποίητα γλυκά, ενώ στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μπορούν να προμηθευθούν κάποιους από αυτούς τους γευστικούς θησαυρούς. Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και 8 χρόνια διοργανώνεται στο νησί το Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης το οποίο αποτελεί έναν θεσμό που ενισχύει και αναδεικνύει την Πατμιακή γαστρονομία.
Η ακτογραμμή τής Πάτμου εμφανίζει μια εντυπωσιακή ποικιλία από ακτές, κόλπους, λιμενίσκους, ακρωτήρια, όρμους και βράχους με περίεργα σχήματα. Σαν χάντρες σε κομπολόι, οι παραλίες διαδέχονται η μια την άλλη, η κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά. Το νησί διαθέτει πολλές παραλίες, άλλες προσβάσιμες μέσω οδικού δικτύου, κι άλλες μόνο από θαλάσσης. Το Άγριο Λιβάδι, η Άσπρη, η Λάμπη, η Ψιλή Άμμος, η Βαγιά και πολλές άλλες θα σας κάνουν να καταλάβετε πως το νησί δεν είναι απλά ένας καλός θρησκευτικός προορισμός αλλά και ένα μέρος με πολλές και καλές επιλογές για μπάνιο. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ο αέρας και από πού φυσά για να μπορέσετε να κολυμπήσετε εύκολα. Στις περισσότερες παραλίες τα νερά είναι καταγάλανα με απίστευτη ησυχία και μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας κατασσκηνώνονατς κάτω απο τα αλμυρίκια.