Ρομπόλα: το διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα

25 Σεπτεμβρίου 2018

Η ρομπόλα είναι η ποικιλία σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς από την οποία βγαίνει το σημαντικότερο, από άποψη ποιότητας, κρασί των Ιονίων νήσων.

Το 1982 οι αμπελοκαλλιεργητές της ζώνης Ρομπόλας, με στόχο να προστατέψουν και ταυτόχρονα να αναδείξουν τη δυναμική του Κεφαλονίτικου αμπελώνα, οπλισμένοι με μεράκι, εμπειρίες και γνώση, ίδρυσαν τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας που σήμερα αριθμεί 300 μέλη. Το 1987 ο Συνεταιρισμός απέκτησε το δικό του Οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης της Ρομπόλας, στα όρια της κοινότητας Ομαλών, σε υψόμετρο 410 μέτρων, κάτω από τις πλαγιές του Αίνου και δίπλα στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, προστάτη και πολιούχου του νησιού.
Σήμερα ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής σταφυλιού της ποικιλίας ρομπόλα του νησιού. Το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους, η ηλιοφάνεια, το υψόμετρο, η ποικιλία των μεσοκλιμάτων και η θαλάσσια αύρα ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια στην Κεφαλλονιά, που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η χαμηλή στρεμματική απόδοση και η ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα.
Καθημερινά, ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των ειδικών, στον τομέα της οινοποίησης και εμπορίας οίνων, προσφέροντας εξαιρετικά κρασιά σε προσιτές τιμές. Τα κρασιά του συνεταιρισμού κερδίζουν συνεχώς αναγνώριση και διακρίσεις τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς κατακτώντας την δική τους θέση στην αγορά.
Ένας από τους κυριότερους παράγοντες της ανοδικής πορείας αποτελεί ο ίδιος ο αμπελώνας του νησιού στις πλαγιές του Αίνου. Οι μεγάλες κλίσεις, το ανάλογο υψόμετρο και τα φτωχά, χαλικώδη και ασβεστολιθικά εδάφη, συγκεντρώνουν με ιδανικό τρόπο χαρακτηριστικά που δίνουν φρεσκάδα, φινέτσα και θαυμαστή ισορροπία στα κρασιά του νησιού. Εντός της «ζώνης ρομπόλας» καλλιεργούνται 2.000 στρέμματα με γηγενείς ποικιλίες, όπως το βοστιλίδι, το μοσχάτο, τη μαυροδάφνη, το ζακυνθινό και κυρίως τη ρομπόλα, μια δυναμική λευκή ποικιλία, που κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ευγενέστερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, δίνοντας τον οίνο ΠΟΠ Ρομπόλα.
Από το 2005 ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας διαθέτει μια υπερσύγχρονη οινοποιητική μονάδα με όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, η οποία παράγει 80.000 φιάλες Ρομπόλα, 50.000 φιάλες San Gerassimo, η βραβευμένη με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ετικέτα, 10.000 βιολογική ρομπόλα και 10.000 απο το παλαιωμένο Ρομπόλα Cellar.

ΡΟΜΠΟΛΑ BIO CELLAR SAN GERASSIMO
Τα κρασιά του συνεταιρισμού χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα, φινέτσα και θαυμαστή ισορροπία

Τα κρασιά του συνεταιρισμού
Ρομπόλα Bio από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας με άρωμα εσπεριδοειδών και λευκοσαρκων φρούτων
Ρομπόλα Cellar με Ονομασία προέλευσης ανωτέρας ποιότητας κι άρωμα εσπεριδοειδών και βαρελιού
San Gerassimo Ρομπόλα με σύνθετα αρώματα πορτοκαλιού και κίτρινων φρούτων.