Καβάλα: το Monte Carlo του Βορρά

9 Αυγούστου 2018

Συνδυάζει βουνό με θάλασσα. Ηρεμία και κοσμοπολίτικη ζωή. Την ονομάζουν το ελληνικό Monte Carlo κι όχι άδικα. Ο λόγος, φυσικά, για τη Καβάλα το διαμάντι του Βορρά.

Η Καβάλα είναι η ομορφότερη πόλη του Βορρά. Συνδυάζει βουνό με θάλασσα και είναι πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών που την επισκέπτονται χειμώνα- καλοκαίρι. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και αποτελεί την τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας. Μπορεί κανείς να την επισκεφθεί οδικώς ή αεροπορικώς. Όποιος θέλει να την επισκεφθεί με το αυτοκίνητο απέχει 650 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 154 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Με το αεροπλάνο η πτήση διαρκεί περίπου 60 λεπτά από Αθήνα και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης δέχεται καθημερινές πτήσεις.
Η Καβάλα είναι μία πόλη που έχει ιστορία πίσω της κι αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις εκεί. Από τη μία τα νεοκλασικά κτίρια και οι μεγάλες καπναποθήκες κι από την άλλη το λιμάνι και η παραλία της με τους φοίνικες, την κάνουν να ξεχωρίζει και να θυμίζει πράγματι το Monte Carlo.

kavala-panagia-faros-drone-01

Αξιοθέατα
Η Καβάλα είναι τόπος με εκπληκτικά αξιοθέατα και απίστευτα μέρη για να επισκεφτεί κανείς. Η παλιά πόλη, γνωστή και ως η συνοικία της Παναγιάς, το Κάστρο και η Ακρόπολη, το Ιμαρέτ, ένα ισλαμικό κομψοτέχνημα από το 1817, το οποίο λειτούργησε ως ιεροδιδασκαλείο, φιλανθρωπικό ίδρυμα και σήμερα αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που λειτουργεί σε έναν ιστορικό χώρο. Ο παλιός Φάρος, στο τέρμα της Θεοδώρου Πουλίδου -κάτω από τον οποίο υπάρχουν τα βράχια της Παναγίας, ιδανικά για βουτιές με θέα όλη την πόλη- το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, το Τέμενος του Χαλίλ Μπέη, το Αρχαίο θέατρο Φιλίππων είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της περιοχής.


Κομβικό σημείο στην παλιά πόλη είναι η πλατεία του Μεχμέτ Αλή. Στο κέντρο υψώνεται το άγαλμά του, ανάμεσα στο κονάκι του και στην εκκλησία της Παναγίας. Μια βόλτα στο δρόμο του Μεχμέτ Αλή και θα συναντήσετε το τζαμί του Χουσεΐν Μπέη, που ονομάστηκε και Τζαμί της Μουσικής, επειδή φιλοξένησε τις πρόβες της μπάντας του δήμου, μετά την απελευθέρωση.
Επίκεντρο της καθημερινής ζωής στην Καβάλα αποτελεί ο πεζόδρομος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τα πολυάριθμα μαγαζιά, τα καφέ-μπαρ και την καπναποθήκη που λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο, καθώς και την οδό Ομονοίας που μπορεί κανείς να ψωνίσει από ακριβά κοσμήματα μέχρι ρούχα και παπούτσια κάθε λογής. Στο κέντρο η πλατεία Ελευθερίας αποτελεί σημείο συνάντησης, ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει η παλιά γειτονιά του Αγίου Νικολάου. Εκεί θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν παλιό τζαμί.

Παραλίες
Αυτή η πόλη, όπως είναι φυσικό, φημίζεται για τις παραλίες της. Προσφέρει 80 χιλιόμετρα ακτογραμμής που εκτείνονται από το κέντρο της πόλης καθώς και δυτικά και ανατολικά από αυτή. Από την Καλαμίτσα, το Παληό, το περιγιαλι Ραψάνι μέχρι τον Βρασίδα, Μπάτη, Αμμολόφους και την Ηρακλείτσα, οι παραλίες καλύπτουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Βαθιές, ρηχές, απόκρημνες, κοσμικές. Όλες τους με πεντακάθαρα νερά και μοναδική θέα!

kavala παραλια

Διασκέδαση
Δροσιστικά κοκτέιλ με lounge μουσική, μοναδικοί μεζέδες και καλό φαγητό σας περιμένουν τα απολαύσετε τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης. Για μεζέδες και ουζάκι περάστε μια βόλτα από το “Γοργόνες και Μάγκες” στην παραλία, για καλό κρέας επισκεφθείτε το “Παλλάδιο”, για θαλασσινά το “Μπακαλιαράκια της κυρά Μαρίας”, ενώ αν θέλετε να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ της περιοχής μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το “Κουτούκι του Σαρρή” στην Νέα Ηρακλείτσα. Για γλυκό θα σας προτείνω να δοκιμάσετε τους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης. Είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο προϊόν κι είναι κρίμα να είστε στην Καβάλα και να μην τους γευτείτε.
Για χαλαρό ποτάκι με lounge μουσική επισκεφθείτε το “Υποβρύχιο” στην πλατεία Καραολή Δημητρίου. Αν θέλετε κάτι πιο ζωηρό με ελληνική και ξένη μουσική το μπαρ “Marine” στο Τελωνείο είναι ιδανική επιλογή, ενώ για χορό το club “Aqua” στο πάρκο Φαλήρου σας περιμένει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Φυσικά σε περίπτωση που είσαι λάτρης του θεάτρου, το Φεστιβάλ Φιλίππων διαρκεί όλο το καλοκαίρι με διάφορες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.