Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τον κίνδυνο για ανεπάρκεια πρωτεϊνών στη διατροφή του ανθρώπου λόγω των αυξημένων επιπέδων των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Γνωρίζοντας πως το 76% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής πρόσληψης πρωτεΐνης από τα φυτά τα αποτελέσματα της νέας έρευνας αξιολογούνται ως άκρως ανησυχητικά. Μέσα από αυτήν επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή τους λόγω των αυξημένων επιπέδων των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τα οποία με τη σειρά τους θα μειώσουν την περιεκτικότητα προϊόντων όπως είναι το ρύζι, το σιτάρι και οι πατάτες σε πρωτεΐνες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα ο επικεφαλής της έρευνας Σάμιουελ Μάιερς τονίζει τη σημαντικότητα της ενεργούς παρακολούθησης της διατροφικής επάρκειας των πληθυσμών και του περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Αναλυτικότερα σε επίπεδο έρευνας οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η πρωτεϊνική περιεκτικότητα στο ρύζι μειώθηκε κατά 7,6%, στο σιτάρι κατά 7,8%, στο κριθάρι κατά 14,1% και στις πατάτες κατά 6,4%. Εντονότερο εντοπίζεται το πρόβλημα στην υποσαχάρια Αφρική όπου εκατομμύρια άτομα υποφέρουν ήδη από την έλλειψη πρωτεϊνών.
Προβλήματα και στο σίδηρο
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που έρευνα του Σάμιουελ Μάιερς εστιάζει στη μείωση της διατροφικής αξίας βασικών προϊόντων εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα. Σε μία άλλη του έρευνα έχει εντοπίσει πως η μείωση της περιεκτικότητας σε σίδηρο σε καλλιέργειες τροφίμων ενδέχεται να επιδεινώσουν το πρόβλημα της έλλειψης σιδήρου που παρατηρείται παγκοσμίως.