Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

7 Αυγούστου 2017

Ο Κουρκουμάς, το μπαχαρικό με την πολλαπλή θεραπευτική δράση διατίθεται πλέον και σε μορφή σπρέι για μεγαλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Μπορεί ο κουρκουμάς να έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στον δυτικό πολιτισμό τα τελευταία χρόνια ωστόσο στην Ινδία χρησιμοποιούνταν ήδη από το 2500 π.Χ. κυρίως για την παρασκευή ιατρικών σκευασμάτων. Από το 500 π.Χ. είναι ένα απαραίτητο συστατικό των φαρμάκων της Αγιουβέρδα η πρακτική της οποίας ασκείται μέχρι και σήμερα.

Η δράση του κουρκουμά
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως καταπραϋντικό και επουλωτικό σε πληγές και καψίματα στις μέρες μας όμως γνωρίζουμε πως η κουρκουμίνη (βασικό συστατικό του φυτού) πέρα από την αντιμικροβιακή της δράση στη θεραπεία δερματικών πληγών, έχει αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ παράλληλα βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους περιόδου.

Ο Κουρκουμάς έχει σημαντική διατροφική αξία για τον οργανισμό μας
Ο Κουρκουμάς έχει σημαντική διατροφική αξία για τον οργανισμό μας

Δυσκολία απορρόφησης
Η κουρκουμίνη όμως καθώς και τα παράγωγά της γνωστά και ως κουρκουμινοειδή βρίσκονται στις ρίζες του φυτού Curcuma Longa όμως πρόκειται για υδρόφοβα συστατικά τα οποία δεν διαλύονται εύκολα στο νερό με αποτέλεσμα να έχουν δύσκολη απορρόφηση και να μεταβολίζονται πολύ γρήγορα. Για το λόγο αυτό και οι επιστήμονες αναζητούσαν επί σειρά ετών ένα τρόπο για να απορροφάται καλύτερα η κουρκουμίνη από τον οργανισμό. Τώρα λοιπόν οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη ενός στοματικού σπρέι με κουρκουμά το οποίο επιτυγχάνεται η μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα από τον στοματικό βλεννογόνο στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς να περνάει από το έντερο. Το σπρέι έχει ελεγχθεί από το Πανεπιστήμιο του Cardiff και έχει εγκριθεί για χρήση από την ηλικία των 3 ετών.