Πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017

24 Μαΐου 2017

Με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων ολοκληρώθηκε το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017 στη Σαντορίνη.

Βασικό θέμα του φετινού συμποσίου ήταν το «Μεσογειακός Αμπελώνας και Κλιματική Αλλαγή», υπενθυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων είχαν διοργανωθεί στο παρελθόν τα διεθνή συμπόσια του 2003, 2006 και 2013. Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017 ήταν ο Καθηγητής Αμπελολογίας του ΓΠΑ κ. Μανόλης Σταυρακάκης.

Το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τους συνέδρους σύμφωνα με τη Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων: «οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, στην αναπτυξιακή φυσιολογία και οικοφυσιολογία της αμπέλου, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των ποικιλιών οινοποιίας και επιτραπέζιων σταφυλιών, την προσαρμογή των ποικιλιών και των υποκειμένων αμπέλου και τη διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων στον αμπελώνα, το οινοποιείο, την οικονομία και την κοινωνία.»

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε συνολικά πέντε θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορούσε στις πιθανές αλλαγές στο κλίμα της Ευρώπης και της Μεσογείου έως το τέλος του 21ου αι. Η δεύτερη εστίαζε στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη και την ποιότητα των ποικιλιών οινοποιίας και επιτραπέζιων σταφυλιών. Η θεματολογία της τρίτης ενότητας ανέλυε τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυξιακή φυσιολογία και οικοφυσιολογία της αμπέλου. Η τέταρτη ενότητα εξέταζε την προσαρμογή των ποικιλιών και των υποκειμένων αμπέλου σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και η πέμπτη παρουσίαζε τη νέα φιλοσοφία στις τεχνικές οινοποίησης εν όψει της κλιματικής αλλαγής.

Πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017
Πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σαντορίνης η οποία διαθέτει φυσικό και αγροτικό τοπίο ιδιαίτερου κάλους. Η έντονη την παρουσία των αμπελώνων με την παραδοσιακή μορφή των πρεμνών γεγονός το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα της ορθής αμπελουργική πρακτικής που έχει εφαρμοστεί εδώ και αιώνες. Η υψηλού επιπέδου οινοποιητική γνώση και η τεχνική που έχει μία πορεία 3.500 χρόνων αξιοποιώντας τις εξαιρετικές τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στα ηφαιστειογενή εδάφη, η Καλντέρα και οι παραδόσεις συντέλεσαν στην ανάδειξη του νησιού ως έναν ιδανικό χώρο φιλοξενίας του επιστημονικού συμποσίου.

Παράλληλα στο πλαίσιο του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε και σεμινάριο με θέμα: «Η αναγκαιότητα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελληνικών ποικιλιών αμπέλου στις νέες συνθήκες – Ο ρόλος της κλωνικής επιλογής».

Το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του OIV, του Δήμου Θήρας, του Wines of Greece, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΤΕΙ Αθήνας, του ΓΕΟΤ.Ε.Ε., του ΚΕΟΣΟΕ, του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.